Meyve ağaçlarında aşı takvimi

fidan aşılama şekli

Meyve ağaçlarında aşı takvimi

Meyve ağaçları ne zaman aşılanır?

İlkbahar Mart ve Nisan aylarında erken sürgün aşı mevsimi Mayıs sonu -Haziran başı Haziran göz aşısı, geç sürgün göz aşısı dönemi takvimi. Temmuz sonu – Eylül başı durgun göz aşısı vakti. Aşılama Nedir? İki bitki paçasını bir araya getirerek kaynaşarak birleşmesi ve büyümelerine devam edecek şekile gelmesine denir. Bu şekilde oluşacak yeti bitkinin üst kısmını (tacını) meydana getirecek olan (aşı) kısmına kalem, alt kısmını (kökünü) meydana getirecek kısmına anaç denir.

meyve aşılama

Bitkiler Neden Aşılanır?

  • Doğru fidan üretimi elde etmek için
  • Başka türlü çoğaltılması mümkün olmayan bitkilerin geleceğini korumak için
  • Büyük ağaç türlerinin çeşitlerini değiştirmek için
  • Islah çalışmalarında belirli özellikleri için seçilen çöğürlerin büyümelerini ve gelişimini çabuklaştırmak için
  • Ağaçların zarar gören kısımlarında hasarları gidermek için,
  • Virüs hastalıklarının incelenmesi ve önüne geçilmesi için aşı yapılır.

Bitkilere Yapılan Aşı Çeşitleri Nelerdir?

  1. Göz Aşıları (veya yaprak aşısı); Altında odun dokusu bulunan veya bulunmayan küçük bir kabuk parçası ile bunun üzerindeki tek bir göz ile yapılan aşılara göz aşısı denir. Göz aşıları, yalnızca bir tomurcuğun (gözün) kullanıldığı özel bir kalem aşısı şeklidir. Göz aşısı yapma zamanı; İlkbahar Mart-Nisan aylarında, Mayıs sonu, Haziran başı, Temmuz sonu, Eylül başı. GÖZ AŞISI NASIL YAPILMALIDIR? Toprak seviyesinden 15 santim yükseklikten itibaren, aşı çakısının ucu ile anacın kabuğu (T) şeklinde kesilir. Kesik kısmın iki kenarındaki kabuk, aşı çakısının tırnağı ile yerinden kaldırılır. Bundan sonra üzerinde aşı gözlerinin bulunduğu kalem ele alınır. Bir gözün üst ve altında bir parmak kadar bir kısım bırakıldıktan sonra, gözün altı hafif odunlu olarak kesilir. Anacın tepesinin daha yüksek tarafında iki anacın kesilen kısmına yukarıdan aşağıya doğru sürülerek yerleştirilip, rafya ile sarılır. Göz aşılarının tutup tutmadıkları, aşıdan 15-20 gün sonra belli olur.
  2. Kalem aşıları; Taze kesilmiş anaçla taze kesilmiş kalemin kambiyum bölgelerinin üstüne gelecek şekilde sıkıca temas ettirilerek anaç ile kalem arasında bir bağlantı kurulmasına kalem aşısı denir. Kalem aşıları, göz aşısı yapılamayacak olan meyve ağaçlarına yapılır. Kalem aşılarında, üzerinde 2-3-4 göz bulunan bir dal parçası (kalem) kullanılır.

Yarma Aşı Nasıl Yapılır?

Yarma aşı, gövdesi bilek kalınlığında küçük ağaçlara veya büyük ağaçların ana dallarında çeşit değiştirmek amacıyla yapılan bir aşıdır. Anacın tepesi kesilir ve üzeri perdahlanır. Anacın tepesine yarma aşı usturası dikey bir şekilde konarak üzerine tahta tokmakla yavaş yavaş vurularak, anacın tepesi yarılır. Üzerinde 2- 4 göz bulunan kalem de alttaki gözün iki yanından başlanarak düzgün bir şekilde yontulur. Kalem takılırken, anacın ve kalemin kabuklarının birbirine denk gelmesine dikkat edilir

İngiliz Kalem Aşı Nasıl Yapılır?

Kışın, sera veya camekanda yapılan bir aşıdır. Anaç ile aşı kaleminin aynı kalınlıkta olmasına dikkat edilir. Anacın tepesi vurulur ve aşı bıçağı ile anacın tepesinden itibaren 3-4 santimlik kısmı, bir taraflı olmak üzere dikine kesilir. Üzerinde 4-5 göz bulunan ve anaçla aynı kalınlıktaki kalemin alt ucu, anaçtaki gibi kesilir, kalemin kesik kısmı anacın kesik kısmı üzerine oturtulur.

One thought on “Meyve ağaçlarında aşı takvimi

Bir yanıt yazın