Marmara bölgesinin yaklaşık olarak %14 alanı ormanlar ile kaplıdır. Ve bu ormanlarda asli ağaçlarımız yetişir. Marmara bölgesinde ormanlarımızda yetişen ağaç türleri; Çam ağacı Pinus Pinea, Carpinus betulus L. (Adi Gürgen), Carpinus orientalis Mill. (Doğu Gürgeni), Alnus orientalis (Doğu Kızılağacı), Alnus glutinosa (Adi Kızılağaç), Alnus glutinosa subsp. glutinosa (Adi Kızılağaç), Alnus glutinosa subsp. barbata (Sakallı Kızılağaç), Alnus glutinosa subsp. antitaurica (Toros Kızılağacı), Fraxinus excelsior L. (Adi Dişbudak), Fraxinus angustifolia (F. oxycarpa Willd.), Fraxinus ornus L. (Çiçekli Dişbudak), Fraxinus pallisae (Tüylü Dişbudak), Anadolu Kestanesi Castanea sativa Mill, Tilia tomentosa Moench. (Gümüşi Ihlamur), Tilia platyphyllos Scop. (Büyük Yapraklı Ihlamur), Tilia rubra DC. supsp. caucasica (Kafkas Ihlamuru) vb.
Marmara Bölgesi İkliminin Genel Özellikleri, Kış aylarında Akdeniz iklimi kadar ılık, yaz aylarında ise Karadeniz iklimi kadar yağışlı değildir. Karasal iklim kadar kış ayları soğuk geçer, yaz ayları ise kurak geçmemektedir. Bu özelliklerden dolayı Marmara iklimi, karasal Karadeniz ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği göstermektedi. Karasal iklime sahiptir. Karadeniz ile Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği vardır. Buna bağlı olarak doğal bitki örtüsünü güney ve alçak kesimlerde Akdeniz kökenli bitkiler, yüksek kesimlerde kuzeye bakan yamaçlarda Karadeniz bölgesinin bitki topluluğu ve beraberinde nemli ormanlar oluşturmaktadır.
Marmara’da yetişen ağaçlar Marmara Bölgesinde yetişen en önemli meyve ağaçları: şeftali, armut, incir, kiraz, zeytin, üzüm, elma, armut, dut, kestane ve ceviz vb. Marmara Bölgesi bahçe ve paklarda yetişen bazı ağaçlar: Çınar Ağacı, Meşe, Servi, Fıstık Çamı, Erguvan, Atkestanesi, Çitlembik, Dişbudak, Sakız Ağacı, Manolya, Ihlamur Ağacı, Mimoza Ağacı, Defne Ağacı, Lübnan Sediri, Pavlonya, Saray Lalesi vb.
Marmara bölgesinde bulunan bütün vilayetlerde hemen hemen bu ağaçlar yetişir. Orman alanı dışında ise özelikle bağlarda ve bahçelerde veya evlerin önünde her türlü ağaçlar vardır. Ağaçlar insanlar ve orman canlıları için çok büyük bir önem taşır. O yüzden özellikle ormanlık alanların korunması ve gözetilmesi büyük önem taşımaktadır.
Marmara Bölgemiz, Türkiye’nin kuzeybatısında yer alır. Marmara bölgesine bağlı vilayetlerimiz İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Bilecik, Sakarya, Kocaeli ve Yalova’ illerinden oluşmaktadır. Bu illerde hemen hemen her türlü ağaçlar ve meyveler yetişebilir.