Manolya Ağacı Çiçeği Kokar Mı?

manolya ağacı

Manolya Ağacı Çiçeği Kokar Mı?

Manolya Ağacı

Manolya ağacının anavatanı Orta ve Kuzey Amerika ile Asya kıtasıdır. Manolya ağacının seksenin üstünde türü olduğu sanılmaktadır. Manolya ağacı herdem yeşil bir bitkidir. Manolya çiçekleri çok güzeldir. Manolya ağacı encok park, bahçe ve villa önlerinde kullanılmakatdır. Rüzgarlara dayanıklı bir ağaç türüdür.

Manolya Ağacı Çiçekleri

Manolya’nın çok güzel göz alıcı çiçekleri vardır. Gösterişli çiçeklerle süslenmiştir. Çok değerli bir bitkidir. Geniş büyüyen manolya ağaçlarının yanlarında ağaçlar bulunursa en az 12 metre uzağa dikmek çok iyi olacaktır. Manolya çiçek renkleri beyaz, eflatun, pembe, mor ve sarı
olarak açmaktadır. Manolya ağacının bazı türleri 30 cm civarında çiçek açmaktadır. Manolya Ağacı Meyvesi; meyve genellikle odunsu kapsül meyve durumunda olup kozalağı andırır. Olgun tohumlar dökülmeden önce uzun ve ipliksi bir askıda günlerce salınırlar. Manolyalar ayrıca geniş bir kök dağılımı yaparlar. Bunun için iyi repikaj görmüş kaplı fidanlar kullanılmalıdır. Çıplak köklü ve topraklı sökümlerde fidanların tutma şansı zayıftır.

Manolya Ağacının Önemli Türleri Nelerdir?

Manolya ağaçlarının 80’in üzerinden farklı türü olduğu bilinmektedir. Biz Manolya ağaçları türlerinden en çok kullanılan ve tercih edil çeşitlerini sizlere sunacağız. Manolya Ağacı Çeşitleri;

Himalaya Manolyası (Magnolia campbellii)

İlkbaharda açan çiçekler 25 cm çapında, dışta pembe kırmızı, içte pembemsi beyaz renklidir. Yaprak döken ağaçlardandır. Dona karşı duyarlıdır. En güzel çiçekli manolyalardandır. 10-15 yaşından yaşlı ağaçlar çok bol çiçeklenir. 20 metre uzayabilir.

himalaya manolya ağacı çiçeği

İri çiçekli Manolya (Magnolia grandiflora)

iri çiçekli manolya

İri çiçekli manolya, Kuzey Amerika’ nın güney bölgelerinde yerli olarak, dünyanın birçok ılıman bölgesinde, özellikle Avrupa ve Türkiye’ de de yetişir. Ülkemizde Karadeniz kıyılarında ve Marmara bölgesinde yetişmektedir. 30 metre kadar boylanır. Ilıman iklim bitkisidir. Işık-yarı gölge bitkisidir. Piramit formlu ve her dem yeşil bitkilerdir. Sürgünleri pas renginde ve tüylüdür. Yaprakları 10 ile20 cm uzunlukta, ters yumurta biçiminde, derimsidir. Üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü pas rengindedir. Çiçekleri beyaz renkli, güzel kokulu olup Temmuz ve Ağustos aylarında açar. Tohumlar eylül- kasım arasında olgunlaşır. Tohum, çelik ve aşı ile üretilir. Tohumlar toplanıp temizlendikten sonra kurumadan hemen veya 12 ile 15 haftalık soğuk katlamadan sonra ilkbaharda ekilir. Ekimden sonra çimlenme ortamı kuru kalmamalıdır. Ayrıca Haziran ve Ağustos aylarında yumuşak çelik, yanaştırma aşı, durgun göz aşısı ve hava daldırma ile üretilir. Park ve bahçelerde tek olarak kullanılmalıdır. Rüzgâra duyarlıdır. Korunaklı yerlere dikilmelidir. Çiçeklerini koklarken nefes verilirse çiçeklerin beyaz rengi solar ve kararır. Süs Bitkileri >>

Soulange Manolyası (Magnolia x soulangeana)

manolya ağacı çiçekleri

Soulange Manolyası Fransa’ da melezlenmiş bir türdür. Çok dekoratiftir. 4 ile 6 metre boylanabilmektedir. Yaz yeşili yaprakları, iri, 15 cm uzunluğunda, ters oval- eliptik biçimlidir. Mart – haziranda, yapraklanmadan önce açan çiçekleri 10 cm uzunluğunda, beyazımsı pembe renkli, dıştan kırmızımsı şeritlerle bezelidir. Güneşli yerlerde, normal asidik topraklarda yetişir. Kent iklimine dayanır. Endüstri yörelerinde ve asidik topraklarda yetişir. Üretimi çelikle yapılır. Park ve bahçelerde, kuytu ve güneşli yerlerde, ana tür ve çeşitleri, tek ya da kap içinde kullanılır.

Yıldız Manolya (Magnolia stellata)

yıldız manolya çiçeği

Güzel kokulu beyaz çiçekler ilkbaharda yapraklanmadan önce açarlar. Yaprak döken çalı veya yuvarlak, çok gövdeli ağaç. Sık dallıdır. Koyu yeşil yaprakları vardır. 3 metre kadar uzayabilir. Dar alanlarda kullanılır.

Manolya Polen Değeri

Latincede Magnolia olarak bilinen Manolya ağacı çeşitlerinin polen değerleri iyidir. Manolya ağaç çeşitleri güzel bir çiçeklenme sağladığı ve kokulu olduğu için şehirlerde süs bitkisi olarak tercih edilir. Çeşitli park ve bahçelerde manolya ağaçları dikilerek güzel bir görüntü ortaya çıkarılmaktadır.

Manolya Çiçeklerinin Faydaları

Manolyanın insanlara bazı faydalarının olduğu iddia edilmektedir. Manolya çiçek ve kabuklarının iyi geldiği iddia edilen bazı hastalıkları şu şekilde sıralanabilir.

  1. Manolya çiçeklerinin ateş düşürücü olarak kullanılmaktadır.
  2. Manolya çiçeği ile elde edilen tonik ve uyarıcılar da bulunmaktadır.
    Manolya çiçeği kabukları yılancık, dizanteri, hazımsızlık rahatsızlıklarına iyi gelir.
  3. Manolya çiçeği ateşli hastalıklara iyigeldiği söylenir.
  4. Manolya bitkisi cilt hastalıklarına iyi gelir.
  5. Sigarayı bırakmak için manolya çayı kullanılması önerilmeketdir.
  6. Kadın hastalıkalrına iyi geldiği söylenmektedir.
  7. Manolya çayı kişilerde ratlama gibi daha bir çok faydasının olduğu bilinmektedir.

3 thoughts on “Manolya Ağacı Çiçeği Kokar Mı?

Bir yanıt yazın