Manisa Lalesi Özellikleri

Manisa Lalesi Özellikleri

Manisa Lalesi Hakkında Bilgiler

Anemome, Anemon diye bilinen Manisa Lalesi Ranunculaceae familyasından olan bir bitki türüdür. Cinsi ise Anemone sp. olarak bilinir. Türkiye’de Antalya, Aydın ve İzmir’de de yetişir. Çok yıllık bir bitki türü olarak bilinir. Daha çok maki bitki örtüsü olan bölgelerde yetişmektedir. Çok farklı renklerde açabilme özelliğine sahiptir. Tek veya şemsiye durumlu çiçeklerde çanak yapraklar 4 ile 5 adet veya daha fazla, taç yaprak gibi renklidir. Manisa Lalesinin taç yaprağı yoktur. Çiçek sapı üzerinde, çiçek çanağının aşağısında üçlü veya el parmakları şeklinde parçalı ve onu çevreleyen bir yaprak oluşumuna sahiptir. Meyve nuks biçiminde ve çok sayıdadır.

Manisa Lalesi Nerelerde Yetişir?

Türkiye’de Antalya, Aydın ve İzmir’de de yetişmektedir. Dünyada çapında ise genellikle kuzey yarım kürenin ılıman ve serin iklim bölgelerinde, dağınık alanlarda yaygın 60 kadar türü bulunmaktadır. Türkiye’de doğal olarak Anemone blanda türü yetişmektedir.

Manisa Lalesi Hangi Toprağı Sever ?

Anemonlar, gıdaca zengin, gübreli ve rutubetli toprakları sever. Toprak drenajı iyi olmalıdır. Erken çiçek açan bodur çeşitler gölge ortamlardan hoşlanırlar. Japon Anemonları ise, daha ışıklı ortam isterler. Kurak mevsimlerde bolca ve devamlı suya ihtiyaç duyarlar. Kışın fazla soğuk şartlarda üstleri örtülmeli, yer değiştirmek gerekirse ilkbaharda yapılmalıdır. Ancak birkaç yıl aynı yerde bırakılmalıdır. Toprağın bol gübrelenmesi ve derin bellenmesi iyidir. Manisa Lalesi; Bahçelerde, parklarda peyzaj alanlarının inşaasında da kullanılmakatdır.

Manisa Lalesi Çeşitleri Nelerdir?

Anemone blanda (Kır lalesi, yoğurtçuk): Ege Denizi kıyılarında, dünyanın ılıman ve sıcak bölgelerinde, Balkanlar’ da ve Türkiye’ de özellikle Adana, Mersin, Gaziantep ve Zonguldak bölgelerinde doğal olarak bulunur. 150–2600 metrelerdeki kayalık yamaçlarda ve taşlık yerlerde doğal olarak yetişir. Doğu Akdeniz Bölgesi’nde yaygın olarak bulunur. Çok yıllık otsu ya da çalımsı bitkilerdir. Yalın kat çiçekli, çiçekleri birkaç yıllık süs bitkidir. Kök rizomludur. Gövde üzerinde birkaç sürgün görülmektedir. Soğukta bekletme çiçek sürgününü teşvik eder. Taç ve çanak yapraklıdır. Yaprak maydanoz şeklindedir. Yapraklar çokça üçlü olarak bölümlere ayrılmıştır

manisa lalesi forografları

Anemone coronaria: (Manisa lalesi): Ana vatanı Ege Denizi kıyılarıdır. Çok yıllık yumrulu bir bitkidir. Tek bir sürgün üzerinde gelişir. 20 – 35 cm arasında boylanabilir. Yaprak kenarları dişli ve damarlıdır. Yapraklar maydanozun yaprağına benzer. Tüylü kış tomurcuklarına sahiptir. Çiçekleri kırmızı, pembe, mavi, mor renklidir. Bunun yanında sade renkliler olduğu gibi karışık renkliler de vardır. Çiçekler 3 – 6 cm çaplı ve yalınkat ya da katmerli olabilmektedir. Çiçekler sürgün ucunda tek olarak bulunmaktadır. Meyvesi üzümsü ya da kapsül biçimindedir. Orta derecede neme ihtiyaç duyar. Bol ışıkta iyi gelişir.

manisada yetişen laleler

Manisa Lalesinde Görülen Hastalıklar

Anemone bitkisinde genellikle yaprak leke hastalığı, sürme ve pas hastalığı, külleme görülürken, zararlılardan da yaprak biti, yaprak galeri sineği ve yaprak nematodu karşımıza çıkmaktadır.

Manisa Lalesi Ne Zaman Çiçek Açar?

Manisa Lalesi Mayıs ayı içerisinde doğal ortamlarında da çiçek açan bir çiçek bitki türüdür. Spil Dağı eteklerinde yetişen ve değişik renklerde çiek açan bu bitki türüne en çok zarar veren yılkı otalarıdır. Son yıllarda otlardan kurtarmak için bazı çalışmalar yapılmaktadır. Manisa Lale Türleri >>

Manisa Lalesi Koparanlara Ceza

Koruma altında olan Manisa Lalelerinin çiçekelrini koparana veya soğanlarını almaya kalkışanlara büyük cezalar verilmeketdir. Kaybolmaya yüz tutan bu tür için koruma tedbirleri alınmıştır.

One thought on “Manisa Lalesi Özellikleri

Bir yanıt yazın