Mabet Ağacı Türkiye’de Yetişir Mi?

mabet ağacı

Mabet Ağacı Türkiye’de Yetişir Mi?

Mabet Ağacı Özellikleri

  1. Alle ağacıdır.
  2. Boyu 40 metreye kadar uzayabilir.
  3. Çiçek rengi beyazdır
  4. Ekolojik İstekler nötr alkali topraklarda iyi yetişmektedir.
  5. Manzara formlu bir ağaç türüdür
  6. Meyveleri kötü kokmaktadır
  7. Peyzajdalarda cepheler, kent parkları, mahalle parkları, meydanlarda, yol kenarlarında kullanılır.
  8. Rengi yeşil renklidir. Sonbaharda dökülmeden önce altın sarısı bir renklenme gösterir.
  9. Yaprak döker.
  10. Cinsi Ginkgo
  11. En önemli türü Ginkgo Biloba
mabet ağacı

Mabet Ağacı

Japoncada gümüşi kayısı anlamına gelmektedir. Mabet ağacı Kışın yapraklarını döken, uzun ve kısa sürgünleri olan ağaç şeklinde gelişen bitkilerdir. Boyları 30 m kadar yükselir. Yaprakları yelpaze veya filkulağı şeklinde ince paralel ve çatallanmış damarlıdır. Çiçekleri iki evcikli (dioik), erkek çiçekler kısa sürgünlerin pul yaprak koltuğunda tek başına yer alır. Olgun bir başak veya dar salkım şeklindedir. Dişi çiçekler uzun saplı tek başlarına pul yaprakların veya hakiki yaprakların koltuğunda bulunur. Dişi çiçeklerde kalınlaşmış hâlde olan sap sonunda iki adet karşılıklı hâlde yer alan tohum taslağı bulunur. Tohumlar çekirdekli meyve tipindedir.

Mabet Ağacı, Fil Kulağı (Ginkgo biloba)

Güzel görünüşlü, sonsuzluğu simgeleyen büyük ağaçlardır. Yaz yeşili yaprakları 8 cm genişliğinde, paralel damarlı, uzun saplıdır. Yelpaze veya filkulağı şeklindeki yaprakları kışın dökülmeden önce altın sarısı renk alır. 30 – 40 m kadar boylanır. Dar piramit veya dağınık tepeye sahiptir. Dallar dağınık veya almaşıklı dizilmiştir. Yatay veya hafifçe aşağı doğru yönelmiştir. Yapraklar uzun sürgünlerde almaşıklı, kısa sürgünlerin 3–5 tanesi bir aradadır. Gövde kabuğu koyu – gri renkli ve çatlaklıdır. Erkek çiçekleri bir sap üzerinde dizili ve sarkıktır, bunun için dikkat çekmez. Dişi çiçekler uzun bir sap üzerinde ve ikisi bir arada yer alır. İki evcikli bir bitkidir. Tohumlar oldukça büyüktür. Sarımsı – yeşil ve kötü
kokuludur.

Mabet Ağacı Nerelerde Yetişir?

Deniz ya da ılıman iklimlerde güneşli – yarı gölge yerlerden hoşlanır. Soğuk iklim koşullarına dayanıklı olduğu gibi toprak istekleri yönünden çok seçici değildir. İyi gelişmesi için serbest bulundurulması gerekir. Meyveleri kötü kokulu olduğundan erkek bitkilerin kullanılması düşünülmelidir. Meyveler zeytin prinası kokusundadır. Aynı ağaca hem erkek hem de dişi ağaçlardan aşılama yaparak bir ağaçtan meyve almak mümkündür. Ginkgoales >>

Ginkgoales, (Fil Kulağı Yapraklı Açık Tohumlular)

Bitkiler âlemini tek bir bitki ile temsil ederler. Bu ağaçların henüz hakiki vatanı kesin olarak bilinmemektedir. Ginkgoların kayda değer en seçkin organı dünyanın başka hiçbir bitkisinde olmayan filkulağı şeklindeki yarık yapraklarıdır.

Mabet Ağacının Zararları

  1. İçeriğindeki aktif maddelere karşı aşırı duyarlılık olabilir.
  2. Alerjik cilt reaksiyonları (eritem, ödem, kaşıntı ve döküntü) oluşabilir.
  3. Gastrointestinal rahatsızlıklar, mide bulantısı, kusma, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi, huzursuzluk görülmesi halinde hekime danışılmalıdır.
  4. Risk altında olan hastalar, kanaması olan hastalar ve kanama riskini artıran bitkisel ilaç kullanan hastalar ginkgo preparatları kullanmadan önce uyarılmalıdır.
  5. Postoperatif kanama tehlikesine karşı bazı cerrahi ve dental girişimlerden en az 3 gün önce kullanımına son verilmelidir.
  6. Uzun süre kullanılması kanamanın uzamasına, subdural hematoma ve spontan kanamalara neden olabilir.
  7. Epilepsi hastalarında Ginkgo preparatları nöbetleri tetikleyebilir. 3 aylık kullanımı süresince hastalık belirtilerinin geçmemesi durumunda veya kullanımı sırasında istenmeyen etki görülürse hekime danışılmalıdır.
  8. Yeterli veri bulunmadığından, 18 yaşın altındaki çocuklarda kullanılması önerilmemektedir.
  9. Yeterli veri bulunmadığından, hamilelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
  10. Hastalık belirtilerinin geçmemesi durumunda veya kullanımı sırasında istenmeyen etki görülürse hekime danışılmalıdır.
  11. Bitkisel ürünlerle tedavi konusunda eğitim görmüş hekim ve eczacı denetiminde kullanılmalıdır.
  12. Antikonvülzan kullanan kişilerde konvülsiyon riskini arttırabilir.
  13. Diyabetli hastalarda kan şekerinde dalgalanmalara neden olabileceğinden kan şekeri yakından takip edilmelidir.

Bir yanıt yazın