Kinoa nedir? Kinoa bitkisinin faydaları nelerdir?

Kinoa bitkisi faydaları

Kinoa nedir? Kinoa bitkisinin faydaları nelerdir?

Kinoa bitkisi hakkında bilgiler

Kinoa bitkisi; çok faydalı bir bitki olduğu için yerel halk arasında altın tahıl olarak adlandırılan değerli bir bitkidir. Tek yıllık, tohumla çoğalan bir bitki çeşididir. Kurağa dayanıklılık sağlayan gelişmiş ve dallanmış kazık bir kökü vardır. 150 cm kadar boyu uzamaktadır. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) kazayağıgiller (Chenopodiaceae) familyasından tek yıllık bir bitki olup, agro ekolojik çevrelerin adaptasyonunda olağanüstü bir kapasiteye sahiptir. Eko tipindeki çeşitliliğe bağlı olarak dağlık ve ovalarda, nispeten nemli yerlerde yetişebilmekte, çok yüksek ve çok düşük sıcaklıklara, kuraklığa ve soğuğa dayanıklı olup, yüksek rakımlı dağlık alanlarda tarımı yapılabilmektedir. Türkiye’de yeni yeni duyulmaya başlayan bu tür ABD’de çok yaygın olarak tüketilmektedir. Son yıllarda insan ve hayvan beslenmesinde üzerinde yoğun çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Quinoa, yüksek protein değerleri (%12–18) ve eşsiz amino asit kompozisyonu nedeniyle Kontrollü Ekolojik Yaşam Destek Sistemi (CELSS) için yeni bir ürün olarak kâbül edilmektedir.

kinoa nedir?

Kinoa anlamı nedir? Quinoa kelime olarak Quechua dilinden gelir ve “anne tahıl” anlamındadır. İnkalar zamanda bu tahıl kutsal bir gıda olarak kabul edilmiş ve tıbbi amaçlar için kullanılmıştır.

Kinoa bitkisinin renkleri; Tohumlar siyah, turuncu, pembe, kırmızı, sarı veya beyaz renkli olabilir.

Kinoe bitkisinin faydaları nelerdir?

  1. Kinoa gluten içermez. Glüten içermediği için glütene duyarlılığı olan çölyak hastaları (glüten alerjisi) ve veganların (hayvansal ürün yemeyen) protein ve karbonhidrat ihtiyaçlarını karşılayan besleyici ve lezzetli bir besindir.
  2. Yüksek A vitamini içerir.
  3. Çocuk ve yetişkinler için gerekli olduğu kabul edilen sekiz amino asiti içermektedir.
  4. Quinoa demir, magnezyum ve çinko için iyi bir kaynaktır. Demir eksikliği en sık görülen beslenme yetersizliklerinden biridir.
  5. Quinoa’nın önemli özelliklerinden biri farklı iklim ve coğrafi koşullara uyum sağlayabilen çok yönlü bir ürün olmasıdır.
  6. Quinoa, genotip çeşidine bağlı olarak, dağlık ve ovalarda, nispeten nemli
    yerlerde, çok yüksek ve çok düşük sıcaklıklara dayanabilir.
  7. Quinoa’yı besleyici kılan bitkisel protein, lif, doymamış yağlar, vitamin ve yüksek mineral içeriğine sahip olmasıdır.
  8. Quinoa yağlı bir tahıldır. Bileşiminde Omega 6 da bulunmaktadır.
  9. Quinoa, yüksek besinsel içeriği ile komple bir besindir. Yüksek oranda iyi
    kaliteli protein içeriğine sahip olduğu bulunmuştur.
  10. Kinoa bitkisi pişmiş olarak fincan başına yaklaşık 222 kalori enerji sağlamaktadır.
  11. Arpa’dan da daha yüksek miktarda histidin, soya veya buğday proteini içerir.
  12. E vitamini, B vitamini, potasyum, bakır ve fosfor içermektedir.
  13. Quinoa tohumu Ca, P, Mg, K, Fe, Cu, Mn ve Zn yönünden zengin; Na yönünden fakirdir. Özellikle kalsiyum içeriği arpa, buğday ve mısır gibi tahıllara göre oldukça yüksektir.
  14. A, B, C, D, E ve K gibi neredeyse tüm vitaminleri içeren kinoada kolesterol bulunmaz.

Kinoe nerelerde kullanılır?

Kinoa bitkisi özellikle bebekler için hazırlanan yiyeceklerde ve çocuklar için okul kahvaltılarında diyet kalitesini artırmak için baklagillerle kombine edilerek, ayrıca, tam tahıllarda, tost ekmeği unu olarak, irmik ve kolay hazırlanabilen yiyeceklerin yapımında, kurabiyeler, makarna, kahvaltı gevrekleri ve bira yapımında da kullanılmaktadır. Kinoa bitkisi genel olarak un endüstrisinde taneli ve un haline getirilmiş hali kullanılabilir. and Bölgesi ve diğer bazı yörelerde yapılan çalışmalarda; ekmek ununa %10–40 oranında, erişte, makarna türevlerinde %40’a kadar, pandispanyada ve bisküvilere %60’a kadar quinoa ilavesinin uygunluğu
gösterilmiştir. Kinoa bitkisii Selülozca zengin olduğundan kâğıt ve karton üretiminde kullanılabilir.

Quinoanın Sağlık Açısından Faydaları nelerdir?

  • Quinoa kalp hastalığı riskini azaltır ve glisemik indeksi (GI) düşük bir besindir. Düşük GI yiyecekler kilo kontrolü için teşvik edilmektedir.
  • Quinoa, folat dahil B vitamini bakımından zengin bir kaynaktır. Yeni hücreleri geliştirmek, uygun beyin fonksiyonlarını sağlamak, demans ve depresyondan korumak için gereklidir. Bu özellikleri sayesinde karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. Detoks özelliği vardır.
  • Quinoa, diğer tahıllar ile karşılaştırıldığında çölyak hastalığı olan kişilerin tolerans düzeylerinin artırılmasını sağlar ve vücut tarafından kolayca sindirilebilir. Ouinoa ile zenginleştirilmiş diyet ile beslenenlerde kronik kabızlık ve anemi minimum hale gelir.
  • Magnezyum bakımından oldukça zengin olması nedeniyle, kan damarlarının elastikiyetini ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Sonuç olarak, kalp hastalıkları, kardiak ölümlerden ve migrenden korur.
  • Bitkilerde proteinlerin hepsi bulunmaz ancak, quinoa kasların büyümesini ve dokuların tamir edilmesini sağlayan sekiz esansiyel amino asitin hepsini içermektedir.
  • Quinoa kullanılabilir lif sağlar ve bağırsaklardan atıkların atılmasını kolaylaştırır.
  • Kompleks karbonhidratlar açısından zengindir, vücudu temizler ve yiyeceklerin sindirim sisteminde rahatça dolaşımını sağlar ve böylece vücudu kabızlıktan korumuş olur.
  • Quinoa, kalsiyum bakımından da zengindir. Pişirilmiş bir fincan kinoa, kemik, diş kalp ve kas fonksiyonlarını çalıştırmak için yeterlidir.
  • Quinoa, kolestrol, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyondan şikâyeti olan menapoz dönemindeki kadınlarda yemeklerde kullanılabilir. Menopoz öncesi kadınlarda ise quinoa tüketimi göğüs kanserinden korur.
  • Quinoa, magnezyum ve bakır için de iyi bir kaynaktır bunlar süperoksit dizmutaz enziminin kofaktörü olduğu için birlikte kullanılır. Bu protein mitokondiriyi oksidatif hasardan ve hücreleri yaralanmalardan korumak ve enerji üretimi için önemlidir.
  • Quinoa gibi baklagiller çocukluk döneminde görülen astım ve akciğer problemlerinin ortaya çıkma riskini düşürür.
  • Quinoa yaprak, gövde ve tohumları; iyileşmeyen yaralarda, vücuttan ödemin atılmasında, diş ağrılarının giderilmesinde, idrar yolları enfeksiyonlarının oluşmasın engellemek amacıyla kullanılabilir. Aynı zamanda, kemik gelişiminin sağlanmasında, iç kanamalarda ve böcek kovucu olarak da kullanılabilir. Tıbbi Bitkiler >>

Bir yanıt yazın