Kesme Çiçek Nedir?; Kesme çiçek nedince aklımıza gelen bir makas ile kesilerek toplanan buket, sepet, çelenk yapımında kullanılan çiçeklerdir. Türkiye kesme çiçekçilik alanında son yıllarda büyük atılımlar yapmıştır. Kesme çiçek alanında her geçen gün daha iyi bir noktaya öçıkacağımız kesindir. Kesme çiçekler, dünyada en çok satılan ve ticareti en fazla yapılan süs bitkileridir. Dünya süs bitkileri ticaretinin yarısı kesme çiçeklere aittir.
Süs bitkileri genel bir kavram olup, kesme çiçekler ve kesme yeşillikler, saksılı bitkiler (çiçekli ve saksılı bitkiler) ile peyzaj için kullanılan diğer bitkileri kapsamakta olup süs bitkileri sektörü genel olarak kesme çiçekler, iç mekan süs bitkileri, dış mekan süs bitkileri ile doğal çiçek soğanları (geofitler) olmak üzere 4 farklı faaliyet alanına ayrılmıştır. Ülkelerin farklı sınıflandırma yöntemleri nedeniyle süs bitkileri üretiminin tüm faaliyet alanları düzeyinde değerlendirilmesi oldukça güçtür.
Türkiye’de Üretilen Kesme Çiçeklerin İsimleri
Türkiye’de üretilen kesme çiçek çeşitleri ve isimleri aşağıdaki gibidir. Sıralama en çoküretilen çiçek türlerinden başlayarak yazılmıştır.
- Karanfil
- Gerbera
- Gül (Kesme)
- Kasımpatı
- Lale
- Fresia
- Gypsohilla
- Solidago
- Nergiz
- Glayöl
- Lisianthus
- Lilyum
- Şebboy
- Sümbül
- Anemon
- İris
- Orkide
- Statice
En Çok Kesme Çiçek Üretimi Yapılan Ülkeler
Asya ülkeleri içinde önemli üretici ülkeler Çin, Hindistan, Japonya, Tayland, İsrail ve Malezya’dır. Avrupa Birliği ülkeleri arasında en önemli üretici ülkeler Hollanda, İtalya, Almanya, Birleşik Krallık ve İspanya’dır. Batı Avrupa Bölgesi, dünya üzerinde hektar başına verimliliğin en fazla olduğu bölgedir. Amerika, Meksika, Kolombiya, Ekvador, Brezilya önemli üretici ülkelerdir. Latin Amerikan ülkelerinde çiçek üretimi konusunda yeterli bilgi bulunmamasına karşın, bu bölgedeki üretimin çok hızlı geliştiği bilinmektedir. Kolombiya’da örtü altında dünyanın en kaliteli karanfilleri yetişmekte ve yılın on ayında rahatlıkla karanfil hasat edilmektedir. Kolombiya’nın bu sektördeki avantajları; uygun iklim koşullarına sahip olması, ABD pazarına yakın olması, işçilik maliyetlerinin düşük olması ve ürün çeşitliliğinin olmasıdır.
- Hindistan
- Çin
- Brezilya
- Meksika
- Japonya
- Amerika Birleşik Devletleri
- Güney Afrika
- İtalya
- Tayland
- Ekvador
- Kolombia
- Hollanda
- Güney Kore
- Almanya
Kesme çiçek nerelerde yetişiyor?