Kasım Ayında Ekilen Sebze ve Meyve Çeşitleri

kasım ayında ekilecek bitkiler

Kasım Ayında Ekilen Sebze ve Meyve Çeşitleri

Hangi bitkiler kasım ayında ekilir?

Kasım ayında ekimi yapılabilecek bazı sebze ve meyve türleri vardır. Kasım aylarında ekimi yapılacak meyve ve sebze çeşitleri şu şekildedir;

Bakla : Büyüme ve gelişme dönemi boyunca düzenli ve yeterli miktarda yağış alan ya da sulanabilen yerlerde iyi yetişir. Toprak isteği bakımından kalsiyumca zengin toprakları sever.

kasım ayında ekilen sebze

Buğday : Buğday bitkisi yetişme döneminin ilk devrelerinde düşük sıcaklık ve bol nemli hava istemektedir. Özellikle çimlenme ve kardeşlenme sırasında buğdayın istediği sıcaklık 5-10 0C, nem ise %60 kadardır. Buğday gelişmesinin ikinci devresi olan sapa kalkmada ise 10-15 0C sıcaklık ve %65 oranında nispi nem isteği olmaktadır. Toprak isteği bakımından tınlı-killi ve humusça zengin toprakları sever.

kasımda ne ekilir

Çavdar : Soğuğa en dayanıklı tahıl olan çavdar kışları çok sert geçen yörelerde bile yetiştirilir ve sonbaharda ekilip ertesi yıl yaz başlarında biçilir. Nem isteği azdır, kök gelişmesi fazla olduğundan yeterli suyu kolaylıkla bulabilir. En iyi kumlu-tınlı ve milli topraklarda yetişir.

kasım ayında ekilen bitki

Havuç : Özellikle çimlenme ve sonrasındaki erken dönemde soğuklara karşı dayanıklı olması nedeniyle serin bölgelerimizde erken ilkbahar aylarında ılıman bölgelerimizde ise kış aylarında rahatça yetiştirilebilmektedir. Havuç yetiştiriciliğinde yağış ve nem çok olumlu etki yaparsa da sürekli yapış üretimi zora sokar, verim azalmasına neden olur. Havuç bir uzun gün bitkisidir. Optimum sıcaklık isteği 16-18°C’ dir. Minimum sıcaklık isteği 9°C, Maximum sıcaklık isteği ise 28°C dir.

kasım ayı ekim dikim işi

Ispanak : Ispanak, hem sıcaklığa hem de kurağa karşı duyarlıdır. Fazla sıcak ve kuraklıktan hoşlanmazlar. Ortalama 15-20 0C arasındaki sıcaklıklar bitki gelişmesinin en iyi olduğu sıcaklıklardır.Toprak isteği bakımından çok seçiciliği yoktur. İklim şartlarına, yetiştirme mevsimine ve hasat şekline bağlı olmak üzere killi topraklardan kumlu topraklara kadar geniş bir yelpazede yetiştirilebilir.

kasım ayı ekilir

Nar : Genel olarak kışın -10 derece sıcaklığa kadar dayanabilen nar bitkisi, geç çiçek açması nedeniyle ilkbahar geç donlarından zarar görmez, ancak geç olgunlaşan çeşitlerde meyveler, sonbahar erken donlarından etkilenebilmektedir. Derin, drenajı iyi, alüviyal topraklar nar yetiştiriciliği için en uygun topraklardır. Fakat kumlu, killi, kireçli topraklara da adapte olabilir.

kasım ayında ekilen meyveler

Sarımsak : Sarımsak ülkemizin çok yağış alan Karadeniz kıyı bölgesi dışında hemen her tarafında kolayca yetiştirilir. Çok yağış alan bu kıyı kesiminde de taze sarımsak olarak rahatça yetiştirilmektedir. Sarımsak dişlerinin uçları görülecek şekilde dikilmeli, ters dikilmemeye özen gösterilmelidir.

kasım ayında sarımsak

Soğan : Soğanın gündüzleri sıcak ve kurak, geceleri serin bir kara iklimini sevdiğini, ayrıca yağışlı bir ilkbahar isteğini ifade eder. Işıklanma ve sıcaklık soğan gelişmesi için vazgeçilmeyecek iki önemli faktördür. Gün uzunluğuda soğan üretiminde önemli diğer bir faktörüdür. Soğan gelişme döneminde 18-20°C civarındaki sıcaklıklara ve yağışa ihtiyaç duyar.

soğan kasım ayı bitkisi

Yulaf : Serin iklim tahılları içerisinde, iklim istekleri en fazla olan cins yulaftır. Çiçeklenmeden başaklanmaya kadar, sıcaklığı 15 dereceyi geçmeyen serin bir hava ve yüksek nem ister. Yüksek bir verim için toprakta bitki besin maddelerinin yeterince bulunması gerekir. Killi-tınlı, kumlu-bol humuslu topraklar yeterli nem bulunursa yulaf yetiştiriciliği için uygundur. Yulaf toprak tuzluluğuna da oldukça dayanıklı bir bitkidir.

kasım yulaf ekilir mi

Kasım Ayında Sebze Ekim Dikimi

Yazlık sebze yerlerinin çiftlik gübresi ile gübrelenmesine ve toprak işlenmesine devam edilir. Elde edilen tohumların kurutulması, ambalaj ve muhafazası yapılır. Kışlık sebzelerin bakımına, hasat ve pazarlama işlerine devam edilir. Lahana kelebeği, lahana kokulu böceği ve yaprak bitlerine karşı mücadeleye devam edilir. Taze soğan ekimi yapılır. Örtü altı sera yetiştiriciliğinde, biberlerin bakım işleri ve budaması yapılır. Çapalama ile birlikte, çok hafif boğaz doldurulur. Fungusitlerde koruyucu ilaçlama yapılır. Çilek dikimi yapılır.

Kasım Ayında Meyve Dikimi

Fidan çukurlarının açılmasına devam edilir. Fidanlıklarda söküm ve hendekleme işlerine başlanır. Fidan taşımacılığında karantina kontrolleri yapılır. Genç meyve bahçelerinde şekil budaması yapılır. Kışı ılık geçen yerlerde, kış budamasına başlanır. Fidan dikim işleri yapılır. Çöğür için tohum tavaları hazırlanır, gübrelenir ve tohumlar ekilir. Toprak işlemesi ile birlikte, çiftlik gübresi uygulaması da sürdürülür. Aynı zamanda, fosforlu ve potaslı gübrelerin verilmesine de başlanır. Meyve bahçelerinde, hastalık ve zararlıları bir yıl sonraya aktarabilecek bitki artıkları ortadan kaldırılır. 

One thought on “Kasım Ayında Ekilen Sebze ve Meyve Çeşitleri

Bir yanıt yazın