İstiridye (Kayın) Mantarı Yetiştirme

mantar üretimi

İstiridye (Kayın) Mantarı Yetiştirme

Kayın Mantarı (Pleurotus ostreatus)

Mantar Nasıl Yetiştirilir? Kayın Mantarı Yetiştirme, Kayın mantarı nerede yetişir, Kapın mantarı üretimi yapma, kayın mantarı çeşitleri, kayın mantarı yetiştirilirken dikkat edilecek hususlar, kayın mantarı nedir? kayın mantarı nerelerde yetiştirilir? Kayın Mantarları (Pleurotus spp) türleri, dünya çapında kültür mantarı olarak tanınan beyaz şapkalı mantarlardan sonra, en çok ürelen ve tükelen mantar türleridir. Çok lezzetlidir. (İstiridye Mantarı) Kayın mantarına Türkiye’de çok büyük bir iligi vardır. Yetiştirilmesi beyaz şapkalı mantarlara nazaran çok kolay, yarım maliyetleri ise daha azdır. Kayın mantarının besin değeri yüksetir. Ağaç kütükleri, bitkisel aklar üreme ortamı olarak tercih edilmektedir. Bitkisel aklar kullanılarak ürem, kapalı ortamlarda ve kontrollü koşullarda yıl boyu yapılabilmektedir.

İstiridye Kayın Mantarı Nerelerde Yetiştirilir?

Buğday, çavdar, arpa, hububat samanları ile çelk sapı, pirinç kavuzu,
pamuk kapçığı, mısır sapı, mısır koçanı, kepek gibi bitkisel malzemeler kullanılmaktadır.

mantar yetiştirme

Mantar yetiştirmede Kompost Hazırlığı

Kompost hazırlanması için gerekli malzemeler şunlardır; tahmini 4 cm büyüklüğünde parçalanır. ortalama % 70 nem içerecek bir şekilde ıslatılmalıdır. Ortamın pH sını ayarlamak için alçı veya kireç karışrılabilirsiniz. Bu şekilde hazırlanacak kompost, mantara rekabet edecek olan organizma ve mikroorganizmalardan arındırılması gerekir. Bunun için pastörizasyon / sterilizasyon işlemi yapılmalıdır.

Kompostu zararlılardan koruma yöntemi

Kompostun bir varilde 20 / 25 dk. kaynaması şeklinde yapılmaktadır. 70 ºC de 1 saat sıcak suda beklelerek pastörizasyon yapılabilir. Bir başka yöntem de kompostun 60 ºC de 6–8 saat buharla pastörize odasında pastörize edilerek yapılabileceği gibi, sterilizasyonla 121 °C ‘de 1,2 atm basınçla 1 saat de sterilize edilir.

Mantar üretimi nasıl yapılır?

  • Plastik Torbalarda Mantar Üretimi yapma; 25 ºC ye kadar soğutulan ve sıkınca su gelmeyecek şekilde nem içeren komposta yaş ağırlığının % 2 – 5’i arası misel ekimi yapılır. 100 kg komposta 2-5 kg misel ekilir. Hazırlanan kompost torbalara doldurulur. Burada dikkat edilmesi gereken husus torba ağzının boşluk bırakılmadan bağlanmasıdır. Dolum işlemi tamamlandıktan sonra poşet ağırlığının her kilosu için bir delik açılır.
  • Ağaç Kütüklerinde Mantar Üretim yapma; Kayın mantarı kavak, gürgen, meşe, kızılağaç, tellikavak, ıhlamur, söğüt gibi ağaçların kütüklerinde yeşrilebilir. Yeşricilik için gerekli olan iklimsel şartlar plask torbalardaki üremle aynıdır.

İstiridye Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

Ağaç kütüklerinde veya plastk torbalarda istiridye mantarı yetiştirebilirsiniz. İstiridye mantarı yetiştirme hakkında detaylı bilgi almak için başlıktaki linke tıklayarak her türlü bilgiyi edinebilirsiniz.

Bir yanıt yazın