Isparta Gülü Nedir? Isparta Gülünün Tarihi

Şubat 12, 2021

Isparta gülünün tam olarak ne zaman yetiştiği ve en eski tarihi ile ilgili resmi ve teyit edilmiş bir bilgi yoktur. Isparta gülü o bölgenin iklim koşullarında iyi yetişen ve sadece süs bitkisi olarak kullanılmayan bunun yanında reçel, yağ vb gibi alanlarda tercih edilen değerli bir bitkidir. Isparta Gülü tarihi hakkında İbn-i Batuta’nın seyahatnemasinde bir bölüm bulunmaktadır. Buradan da anlıyoruz ki 1300’lü yıllarda Isparta Gülünden gül suyu yapıldığı bilinmektedir. Ve o tarihlerde Isparta gülü yine meşhurdur.

Isparta Gülü Hakkında Bilgi

1300’lü yıllarda İbn-i Batuta Isparta gülünden bahsetmiştir, 1900’lü yıllarda ise İsmail Efendi Isparta Gülünü kullanarak Gül Yağı yapmaya başlamıştır. 1935 yılında Isparta’da Gül Fabrikası kurulmuştur.

ısparta gülü hakkında bilgi

Isparta Gülünün Faydaları Nelerdir?

  • Çok güzel bir kokusu vardır. Pembe tonlarda renkleri vardır.
  • Özellike boğaz iltihaplarına karşı kullanılır. Boğaz temizliği için gargara yapılabilir.
  • İshal olanlara faydası vardır öyleki ishali kesebilir.
  • Akne hastalıklarına faydaları vardır.
  • Gül Suyu çayı içilirse insanı rahatlatır.
  • Gözlere faydalıdır. Göz rahatsızlığı olanlar gül suyu ile yıkayabilir.
  • Yaralara kaşrı faydası vardır.
  • Bebeklerin tenlerindeki yaralara karşı etkilidir.
  • Gül Suyu olarak kullanılabilir.
  • Isarta gülü yağı faydalıdır.
  • Isparta gülü reçeli önemli bir yiyecek olarak faydalıdır.

Isparta Gülü Bakımı

Isparta gülü normal havalarda yetişir. Çok sıcak ve çok soğuk havalardan hoşlanmazlar. Isparta Gülü yılda bir çiçek açar. Ortalama %65 oranında nemli havalarda iyi yetişir. Bazen birden fazla çiçek açan Isparta gülleride olabilir bunlara yediveren güller adı verilmektedir. Isparta Gülü Budama; Belirli aralıklarla solmuş, kurumuş veya çürümüş dal ve yaprakların – güllerin ana gövdeden koparılması gerekmektedir.

Isparta Gülü fidanı nereden alınır?

ısparta gülü fidanı

Isparta Gülü Nerelerde Kullanılır?

Gülyağı: Parfüm ve kozmetik sanayiinin en önemli ve pahalı hammaddelerinden olan gülyağı pembe yağ güllerinin buharlı distilasyon yöntemiyle kaynatılmasıyla üretilir. Dünya standartlarına uygun kalitede gülyağı, deniz seviyesinden 1.050 m ve daha fazla yükseklikte yer alan, Isparta ve yöresinde yetiştirilen güllerden elde edilir. Her yıl Mayıs ve Haziran aylarında toplanan güller, hava şartlarının da katkısı sonucu üstün kalitede gülyağı üretiminin gerçekleştirilmesini sağlar.   

Gül Konkreti: Fermantasyona uğramamış, rengini ve kendine has yapısını bozmamış son derece taze pembe güllerin extraction metodu ile işlenmesinden elde edilen krem kıvamında, koyu vişne çürüğü rengi görünümünde katı gülyağıdır. Parfüm ve kozmetik sanayiinin hammaddelerinden biri olan absolüt üretiminde kullanılır.

Gülsuyu: Gülyağı üretimi esnasında elde edilen yağlı suyun (mayanın) bire bir oranında damıtılmış, saf temiz ve sıcak su ile karıştırılması sonucunda elde edilen gül kokulu naturel sudur. Naturel olarak üretilen gülsuları defalarca filtreden geçirilerek, şişelere dolumu yapılır ve ambalajlanıp satışa sunulmaktadır. Gülsularının naturel olması, zararlı madde içermemesi nedeniyle bazı yiyecek maddeleri ve tatlılarda aroma olarak, cildi besleyici ve dokuları gerginleştirici özelliği nedeniyle vücut ve makyaj temizliğinde kullanılmaktadır.

Kozmetikler: Isparta Gülünden el ve cilt kremi, el ve vücut losyonu, değişik saç tiplerine yönelik şampuanlar üretilmektedir.