İranlılar Nasıl Türk Vatandaşı Olabilir?

İranlılar Nasıl Türk Vatandaşı Olabilir?

İran İslam Cumhuriyeti vatandaşları Türk vatandaşlığına geçebilir. Türkiye Cumhuriyetinin kanunları kapsamında uygun şartları taşıyanlar için Türk Vatandaşlığı başvurusu yapılabilmektedir. İran vatandaşının Türk Vatandaşı olabilmesi için belirli kriterler mevcuttur. Bu kurallar ve kaideler ile ilgili sizlere bilgiler vereceğiz. İran vatandaşının Türk vatandaşlığına geçmesi… Türk vatandaşı ile enaz 3 yıl evli kalanlar ile Türkiye’de 5 yıl çalışma iznini tamamlayan İranlılar Türk vatandaşlığına başvuru hakkı kazanırlar.

İran Vatandaşı Nasıl Türk Vatandaşı Olabilir?

  • 3 Yıl Türk Vatandaşı İle Evlilik
  • 5 Yıl Türkiyede çalışma izni ile çalışmak

 Türkiye’de çifte vatandaşlık var mıdır?; Türkiye yasaları çifte vatandaşlığı kabul etmektedir. İran’da çifte vatandaşlık var mı?; İran yasaları çifte vatandaşlığı kabul etmemektedir. İran vatandaşıyım. Çocuğum Türkiye’de doğarsa Türk vatandaşı olur mu?; Türkiye’de dünyaya gelmek vatandaşlık hakkı vermemektedir. Doğan çocuğun Türk vatandaşı olabilmesi için anne veya babasının Türk vatandaşı olması gerekmektedir.

İranlılar Evlilik yoluyla Türk vatandaşlığını nasıl kazanır?

Türk vatandaşı ile evlenen yabancılar, 3 yıl boyunca birlikte yaşamaları halinde evlilik yoluyla Türk vatandaşlığına giriş için başvuru yapabilirler. Birlikte İran’da ikamet ediyorsanız, Büyükelçiliğe, Türkiye’de ikamet ediyorsanız ilgili Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüklerine başvurmanız gerekmektedir. (www.nvi.gov.tr)

İranlılar Nasıl Türk Vatandaşı Olabilir

Türk vatandaşı bir bayanla evlendim. Evlendikten sonra eşim İran pasaportu da aldı. İran’a giriş ve çıkışta Türk pasaportunu kullanabilir mi?; Yabancı kadınlar İranlı erkeklerle evlenmekle İran vatandaşlığını da kabul etmiş sayılırlar ve kendilerine İran kimlik ve pasaportu verilir. İran’dan çıkışta Türk pasaportunu kullanamazlar. İranlıyım, Türkiye’de çalışıyorum. İkametim var. Türk vatandaşı olabilir miyim?; Türkiye’de kesintisiz 5 yıl ikamet ettikten sonra vatandaşlık başvurusunda bulunmanız mümkündür.

Annemden/babamdan dolayı aynı zamanda Türk vatandaşı bir İranlıyım. İran’da askerliğimi yaptım/yapmış sayıldım. Türkiye’de de askerlik yapacak mıyım?
Aynı zamanda İran uyruklu Türk vatandaşları, İran’daki askerlik durumlarına bakılmaksızın Türkiye’de askere alınmaktadır.

Çift uyruklu olduğum için askerliğim 38 yaşıma kadar ertelendi. Bu süre zarfında dövizli askerlikten yararlanabilir miyim?
Dövizli askerlikten yararlanabilmek için, Yurtdışında çalışma ve oturma izniyle en az 1095 gün bulunulması gerekmektedir. Nüfus kütüklerimizde çifte vatandaşlıkları kayıtlı olan İran vatandaşları İran Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak hizmet cetveli ve çalıştıkları işyerlerinden alacakları Çalışma Belgesi ile Büyükelçiliğe başvurmaları halinde işçi olarak ertelemesi yapılabilmekte ve akabinde dövizli askerlikten yararlanabilmektedirler.

Ben Türk vatandaşıyım. İran vatandaşıyla Konsoloslukta evlenebilir miyim?

Eşlerden her ikisinin de Türk vatandaşı olması halinde Konsoloslukta evlenme işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle, nüfus idarenizden alacağınız evlenme ehliyet belgesi ve nüfus cüzdanınızı Farsçaya tercüme ettirerek İran’ın Türkiye’deki temsilciliklerinde onaylatırsınız. İran evlenme idaresiyle görüşerek talep edebilecekleri ilave belgeleri temin ederek evlenme işleminizi İran makamları önünde gerçekleştirebilirsiniz. Akabinde Büyükelçiliğimize müracaat ederek evlilik tescil işlemi yaptırırsınız.

Ben İran vatandaşıyım, nişanlım başka bir devletin vatandaşı. Türkiye’de nikâh kıyabilir miyiz? Beraberimizde hangi belgeleri götürmeliyiz?

Nüfus idarenizden alacağınız Türkiye’de evlenmenizde sakınca olmadığını belirten fotoğraflı evlenme ehliyet belgesi/bekârlık belgesi, nüfus cüzdanı ve pasaportun Türkçeye tercüme edilmesi ardından İran Dışişleri Bakanlığı ve Büyükelçiliğimize onaylatarak Türkiye’deki Evlendirme İdarelerine başvurarak nikâh işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Türkiye’deki evlendirme idarelerince, gerek duyulması halinde başka belge de talep edilebilmektedir. Bu nedenle İran vatandaşı hanımın baba rızayetnamesini de almasında yarar görülmektedir.

Bir yanıt yazın