Hedera sarmaşığı nedir, nasıl yetişir?

hedera sarmaşık nedir

Hedera sarmaşığı nedir, nasıl yetişir?

Hedera Sarmaşığı Hakkında Bilgiler

Hedera sarmaşığının Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’da doğal olarak yetişen 5 türü olduğu söylenmektedir. Türkiye’de kendi başına yetişen türleri mevcuttur. Hedera sarmaşığı tırmanıcı ve yerde sürünücü bitkilerdir. Havai kökleri ile tırmanırlar. Hadera sarmaşığının bir türü hariç diğer 4 türü tırmanıcıdır. Hedera sarmaşığı sürekli yeşil yapraklı olan bir bitkdir. Hedera sarmaşık meyvelerinin renkleri; siyah ve salkım şeklindedir. Hedera sarmaşığı peyzaj alanında nasıl kullanılır? Şehirlerdeki iklim koşullarına uygun ve son derece dayanıklıdır. Büyük şehirlerde tercih edilebilir. Ev, park, bahçe süslemelerinden dahi yer örtücü olarak da kullanulan bir sarmaşık türüdür.

sarmaşık türleri nelerdir

Hedera sarmaşık üretimi çoğaltma nasıl yağılır?

Hedera sarmaşığı çelikle üretilir. Çelikler senenin değişik zamanlarında alınarak köklendirilirler. Ekim Kasım aylarında hazırlanan çelikler herhangi bir köklenme hormonu ile muamele edilmeden yastıklarda kolayca köklendirilirler. Sarmaşıkta köklenen çelikler nisan ayında yerlerinden sökülebilirler. Sarmaşık Temmuz ayında 7,5 ile 10 cm uzunluğunda yarı odunsu olarak hazırlanan çelikler sıcak yastıklara dikilirler. Sıcak yastıklara dikildikten sonra üzerleri ayrıca bir naylon ile örtülür. Bu hazırlanan çeliklere de hormon uygulamaya gerek yoktur. Dikimden yaklaşık 6 hafta sonra köklenen çelikler sökülerek saksılara dikilir. Bu sistemde alttan ısıtma uygulanırsa köklenme daha çabuk olur. Haziran ve Temmuz aylarında alınan çeliklerin alçak tünellerde veya üzeri naylonla örtülerek soğuk yastıklarda da köklendirilmesi mümkündür.

Sarmaşık Çeşitleri Nelerdir?

  1. Adi Orman Sarmaşığı (Hedera helix): Sürekli yeşil kalan yaprakları derimsi, almaç dizilişli ve 5 ile 10 cm uzunluğundadır. Genç yapraklar 3 ile 5 loplu, üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü sarımsı yeşil veya solgun yeşil renkli ve beyaz damarlıdır. Yaşlı yapraklar ise lopsuzdur. Meyveler 8 ile 10 mm çapında, yuvarlak, üzümsü meyve durumundadır. Ekimkasım ayında açan çiçekler hermafrodit durumundadır. Hedera sarmaşık meyve renkleri; Çiçekler yeşilimsi sarı renkli, yarım daire şeklinde, şemsiye kuruluşunda ve salkım görünüşünde toplanmıştır. Çiçekler dikkat çekici değildir.
  2. Hedera canariensis: Yaprakları büyük ve üçgenimsi biçimli, loblu, 15 cm uzunluğunda 7,5 cm genişliğindedir. Yaprakların ortası koyu yeşil, kenarları sarı renklidir. Fakat daha fazla sıcakları tercih eder. İlkbaharda genç sürgünleri ve alttaki yaprakları uzaklaştırmak doğru olmaz.
  3. Hedera colchica: Güneşli, gölge ve rüzgâra karşı korunaklı yerlerde iyi yetişir. Taze humuslu ve kireçli toprakları tercih eder. Soliter veya grup halinde kullanılır.
  4. Hedera helixAurea variegeta’ yaprakları sarı renklidir.
  5. Hedera helixChicago’ büyük yapraklıdır.
  6. Hedera helixChicago variegata’ büyük yapraklı ve kenarları krem renginde alacalıdır.
  7. Hedera helix, ‘Conglomerata’ küçük yapraklıdır ve yavaş büyür.
  8. Hedera helix, ‘Jubilee’ yaprakları küçüktür ve ortası sarı alacalıdır.

Bir yanıt yazın