Hangi Arılar Bal Yapar?

Hangi Arılar Bal Yapar?

Bal yapan arı çeşitleri vardır. Her arı türünün balı yenmez. Bal yapan arı çeşitleri ile ilgili bilgiler vereceğiz. Türkiye’de bal yapan arı çeşitleri vardır. Ülkemiz bal yapan arılar için önemli bir coğrafi alanı kapsamaktadır. Bal üretimi için elbette kırsal alanlar tercih edilir. Türkiye’de A’dan Z’ye bal yapan arı isimleri şu şekildir;

Türkiye’nin Bal Yapan Arıları

Anadolu Arısı; Anadolu arısı esmerdir. Çalışkan ve dayanıklı bir arı türü olarak bilinir. Bal yapımının olanaksız olduğu zamanlarda bile bal üretimi yapabilir. Yavru yetiştime kapasiteleri düşüktür.

anadolu arısı

Esmer Arı Irkı; Bu arının Anavatanı Alpler ve Rusya olarak bilinir. Diğer arılara göre daha iridir. Bal verimi düşüktür. Kışlama yetenekleri iyidir. Bu arı siyah renktedir.

esmer arı türü

İtalyan Arı Irkı; İtalya’nın Sicilya adası anavatanı olarak bilinir. Karın kitin rengi parlak olup sarı benekli bantlar bulunur. Oğul verme eğilimleri zayıftır. Bu arılar  ilkbahar başlarından sonbahara kadar çoğalmalarını sürdürürler.

italyan arıları

Kafkas Irkı Arı; Kafkas bölgeleri anavatanıdır. Bu ırkın dağ ve ova tipi olmak üzere iki çeşidi vardır. Kafkas arılarının al verimleri yüksektir. Kış için çok fazla bal depolarlar.

kafkas arı türü

Karniyol Arı; Slovenya bölgesi anavatanıdır. En uysal arı ırkı olarak görülür kışlama yeteneği iyidir. Yağmacılığa yatkın bir arı ırkı değildir.

karniyol arı cinci

Kıbrıs Arısı; Kıbrıs arısı sarı renktedir. Saldırgan bir arı türüdür.

kıbrıs arısı

Suriye Arısı; Suriye arıları Kıbrıs arı türlerine benzer. Saldırgan bir arı türüdür.

Bir yanıt yazın