Güller ne zaman budanır?

gülleri budamazamanı

Güller ne zaman budanır?

Güllerde Budama Nasıl Yapılır?

Gülleri belirli mevsimlerde ve zamanı gelince budama önemlidir. Güllerin bakımı ve budaması için yapılan çalışmalar güllerin daha sağlıklı ve canlı kalmasını sağlamaktadır. Güller hemen hemen bütün bahçelerde bulnan çok fazla tercih edilen bir bitki türüdür. Güllerin bakımı ve budaması yapıldığı zaman daha gür ve canlı olur. Doğal ortamında yetişen güller bakım istemez. Park ve bahçelerde dikilen güllerin ise bakımlarının yapılması gereklidir. Güller bahçelerimizin, peyzaj alanlarına güzel görünüm ve hoş koku sağlamakamacı ile uygulaması yapılan bitki türüdür. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça fazla tercih edilmektedir. En fazla türü ve çeşidi olan bitkilerden biridir. Gül ağaçları budama Güllerin güzel verim vermesi iyi koku yayabilmesi için belli düzenlerde budama işlemine mutlaka tabi tutulmaları gerekmektedir. Güllerde uygulanan budama işlemi hem bitkinin sağlığına hemde gelişen güllerin sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.

gül budama

Güllerde Budama Çeşitleri Nelerdir?

  1. Sert Budama: Gül bitkisi 15-25 cm uzunlukta 3-4 sürgün olacak şekilde budanır. Bitki üzerinde bulunan fazla dallar kesilerek uzaklaştırılır. Bitki de gerçekleştirilen sert budama işlemi neticesinde az miktarda gösterişe sahip olan çiçekler oluşur. Zayıf bitkileri güçlü bir gelişmeye yönlendirebilmek için sert budama işlemine ihtiyaç duyulmaktadır. Çiçek Çeşitleri hakkında bilgiler.
  2. Orta Budama: Gül bitkisi üzerinde 5 – 10 adet sürgün bırakılıp gül bitkisinin yerden uzunluğu 45-60 cm’dir. Orta şiddetli uygulanan budama işlemi birçok bahçe gülü için uygun olan budama şeklidir. Sert budama işlemine göre daha fazla miktarda fakat daha küçük çiçekler oluşur.
  3. Hafif Budama: Bir senelik sürgünler yalnızca boylarının üçte birine tekabül edecek miktarda kesme işlemine tabii tutulur. Bu budama işlemi kısam saplı olan güllerde uygulanmalıdır. Çoğunlukla gül bitkisinin dikiminden sonraki ilk senede uygulanması önerilir.
  4. Gençleştirme Budaması: Güllerin çürümüş, solmuş yıpranmış dalları kesilir.
  5. Verimi yükseltme Budaması: Çiçeklere zarar veren ve çok sık olan dallar kaldırılır.
  6. Kaliteyi yükseltme Budaması: Güllerde zararlılarla mücadele edilir. Yabani ot veya güllere zarar veren bitkilerden korunur.
  7. Şekil verme Budaması: Gül ağaçlarının düzgün görünmesi için yapılan budama şeklidir.

Güller hangi mevsimlerde budanır?

Sonbahar sonuna doğru ve Kış ayı bitiminde güllerin budanması gerekir. Çünkü bu mevsimlerde güllerin yaprakları kurur, çiçek açmaz. Gülleri budama için en goğru vakit bu aylardır. Gülleri budarken dikkat edeceğiniz husus şunlar olmalıdır. Güller 3 farklı şekilde budanır. Hafif Budama, Orta Budama ve Sert budama. Bu budama için gerekli bilgiler yukarıda verilmiştir. Güllerde budamaya dikkat edilecek hususlardan biride şudur kurumui kırılmış ve hasarlı dalların bahçe kaması ile kesilerek ayrılması gerekir. Bu çalışmalar güllerde gelişimi artırmaktadır.

Çiçek budama ne zaman yapılır?

Bitkinin üzerindeki yaşlı bir dalın ucunda bir ya da en fazla iki tane tek yıllık sürgün 2-4 göz üzerinden budanarak bırakılmalıdır. Bu bırakılan dal ve sürgünlerin yönleri gözler geliştiğinde birbiri ile karşılaşmayacak doğrultuda olmasına özen gösterilmelidir. Çiçek Budama yapıldığı esnada kesilen sürgünün iç rengi beyaz olmalıdır. Eğer rengi kahverengi veya siyah ise kesilip beyaz renge ulaşana kadar yapmak gerekmektedir. Fakat yılda bir kez çiçeğini açan büyük güller için uygun bir budama tekniği değildir. Bu budama işlemini mecburi bir durum oluşmadıkça yapmamanız gerekmektedir. Ayrıca bazı çiçek gül türleri budama tekniği her sene yapılmamalıdır. Sert budama tekniği ile gülleriniz az sayıda ancak gösterişli çiçekler meydana getirir.

Güllerde Karışık Budama

Kökünden fazla dallanmış gül bitkileri için yapılır. Budama işlemi yapıldığı zaman bitkinin üzerinde ki bazı dallar dipten bazıları ise daha uzun bırakılarak budama işlemine tabi tutulur. Gücünü kaybetmiş verim alma imkanı olmayan dallar dip kısımlarında budanırlar. Gül fidanlarındaki dalların güç, kalınlık, uzunluk, yaş ve verim gibi faktörler göz önüne alınmak sureti ile yerine göre uzun yerine göre kısa budama yapılır. Türleri ne olursa olsun güllerin budanma işlemi şu şekilde yapılmalıdır.

Gülleri Estetik Budama Şekli

Gülü Estetik Budama, Bu gül budama tekniği her gül türüne uygun değildir. Bazı gül türlerine özel ilgi ve özel budamalarla farklı şekillerde ilginç ve estetik görünümler kazandırılabilir.

Gül ve Çiçekleri Yaz Ayında Budama

Bu budama tekniği bahçe gülü türlerinde açmış, solmuş çiçeklerin bitki üzerinde bırakılmaması sureti ile yapılmalıdır. Bu şekilde yapılan budama uygulaması yeni çiçeklerin gelişmesini ve oluşumunu engellediği gibi bitkinin gücünün de düşmesine sebep olur. Bundan dolayı açmış ve solmaya başlamış olan çiçek sapının alt kısmında iki adet beş parçalı yaprak bırakılma sureti ile budama işlemine tabi tutulmalıdır.  Bu budama işlemi yıl içinde gerçekleşen bir budamadır. Bazı durumlarda gül dalları körleşir ve çiçek açmaz. Bu körleşen dallar birkaç göz alttan budanırsa yeni tomurcuk verme oranı yükselir.

Dipten Gül Budaması

gülleri budama şekli

Sert bir budama tekniğidir. Bitkinin dalları topraktan itibaren en fazla 25-30 cm bırakılacak şekilde budanır. Bu budama tipi genç sürgünlerin kuvvetli ve dayanıklı olmasını çiçek dallarının da daha uzun ve kuvvetli olmasını sağlar. Zayıf, güçsüz ve verimi düşük olan güllerin çoğu dipten budama tekniği ile budanır. Bodur güller ve kökten verdiği sürgünlerinin ucunda çiçek açan yediveren gül türleri için her yıl tekrarlanarak yapılması gerekir.

2 thoughts on “Güller ne zaman budanır?

Bir yanıt yazın