Doruk ağacı sakızı
Doruk ağacı Çam ağaçlarının yetiştiği yerlerde yetişmektedir. Özellikle Karadeniz bölgesinde doğu ladini gibi düz olarka büyüyebilen bir yapıya sahiptir. Ağaç budama şekillerinden kullanılan doruk dallı budama şekli böyle olmaktadır. Karadeniz bölgesinde faraza Giresun ve Gümüşhane yaylarından doruk ağaçlarının kabukları üzerinde bulunan sıvılara doruk ağazı sakızı denir. Bu bölgelerde doruk veya çam ağazı sakızıda yerel olarak afunduk denmektedir.
Doruk Ağacı
Doruk ağaçlarına aslında Ladin ağacı denmektedir. Giresun bölgelerinde Ladin ağacı denmez Dorukağacı denir. Doruk ağacının faydaları, Elbette bilinen en önemli faydası toprağı bir arada tutmam ve çölleşmeyi önlemektir. Doruk ağaçlarının üzerinde bulunan yapışkan sıvının yöresel insanlar tarafından şifalı olduğu söylenmektedir. Doruk ağaçlarında olsa da Çam Ağaçlarında da olduğu için genel olarak Çam sakızı olarak bilinir. Sakız olarak çiğnenebildiği gibi, daha fazla sıvı olarak toplanan yöresel şive ile afunduk olarak bilinen yapışkan sıvının da bazı hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.

Doruk Ağacından Neler Yapılır?
- selüloz (bitkilerde hücre yapısının büyük bir bölümünü oluşturan kâğıt, yapay ipek ve patlayıcı maddelerin yapımında kullanılan bir karbonhidrat)
- kâğıt endüstriside
- kontrplak
- kaplama
- mobilya
- lambri
- her türlü ambalaj
- sandık
- kutu
- sepet
- kibrit çöpü
- kurşun kalem