Cycadales bitkisi hakkında bilgiler

Cycas revaluta ( Yalancı Sago Palmiyesi )

Cycadales bitkisi hakkında bilgiler

Cycadales nedir? Cycadales nerelerde yetişir?

Cycadales yalancı palmiye

Cycadales bitkisinin onaltı türü bulunmaktadır. Cycadales palmiye değildir. Tek noktadan büyüdüğü için palmiye ağacına benzetilmektedir. Cycadales ağaç veya ağaççık olarak bilinir. Cycadales Ağacı Tropik Asya ve Avustralya ile komşu adalarda yetişmektedir. Çoğunlukla salon, sera ve kış bahçelerinde yetiştirilen çok değerli süs bitkileridir. Bu Cycadales süs bitkisi olarak çok fazla tercihedilmektedir. Saksıda Cycadales ağacı yetişir. Bazı türlerinin boyları uzamaktadır. Ağaç ve Ağaççık şeklinde türleri vardır.

Cycadales bitikisi nerelerde yetişir?

Cycadales Türkiye’de salon bitkisi olarak kullanımı çok yaygındır. Cycadales ağacı Antalya, Mersin gibi çok sıcak ve korunaklı yerlerde, açıkta yetiştirilmektedir. Cycadales ağacı, palmiyeye benzeyen ağaç ve ağaççıklar olarak adlandırılmaktadır. Erkek çiçekler kozalak hâlinde iken, dişi çiçekler dağınık yapı oluşturur ve tam bir kozalak oluşturmazlar. Gövdeleri odunsu, dik yapıda ve kalındır. Gövde yan tomurcuktan değil daima tepe tomurcuklarından çıkan yıllık tepe sürgünlerinin gövde doğrultusunda büyümesiyle uzar. Yaprakları eğrelti yaprakları gibi bileşik yapraklıdır. Açmadan önce içe doğru kıvrıktır. Yapraklar 2 m kadar uzayabilmektedir. Yaprakçıklar tek damarlı olup 20 ile 30 cm kadar uzayabilir. Yaprakların sapları genellikle dikenlidir ve gövdenin tepesinde demet hâlindedir. Çekirdekleri ise 2 ile 5 cm uzunluğundadır.

Cycas revaluta ( Yalancı Sago Palmiyesi )

Cycas revaluta Yalancı Sago Palmiyesi Anavatanı Japonya olan bu tür Güney Anadolu ve İzmir’ de, sıcaklığın -9 0C altına düşmediği yerlerde, parklarda yetiştirilir. Geç büyüyen her dem yeşil odunlu bir bitkidir.

Yalancı Sago Palmiye Ağacı

Gövde 5 m’ yi, yapraklarda 2 m’ yi bulurken yaprakçıklar 15 ile 18 cm uzunluktadır. Yaprakları dışarı doğru kıvrıktır. Çok dekoratif görünümlü olup bu durumlarını uzun yıllar korudukları için oldukça değerli bitkilerdir. Erkek kozalaklar sarı renkte 30 -40 cm uzunluktadır. Yarı gölge şartlardan hoşlanırlar. Büyüme dönemlerinde fazla su isteseler de genelde az su verilmelidir. Tohumdan veya kökte yumrular hâlinde oluşan yavrulardan üretilen cycaslar da erkek ve dişi fertler ayrı olduğundan tohum temini güçtür. Kaynak >>

Bir yanıt yazın