Çınar ağacı Türkiye’de hangi bölgede yetişir?

çınar yaprağı

Çınar ağacı Türkiye’de hangi bölgede yetişir?

Çınar ağacı budama zamanı

Hindistan ve Kuzey Amerika bölgelerinde iyi yetişen doğal ortamlarda kendi başına yaşayan latince Platanus olarak bilinen çınar ağacı ülkemizde de yetişmektedir. Çinar ağacının 7’ye yakın türü vardır. 40 metre kadar boyu uzayabilen bir ağaç çeşididir. Çınar ağaçları 500 yıl kadar yaşamaktadır. Sulak arazileri seven hızlı büyüyen, dalları kalın olan bir ağaç türüdür. Çınar ağacının meyvesi; küre biçimindedir uzun saplıdır.

çınar ağacı

Çınar ağacının çeşitleri nelerdir?

Çınar ağacının en çok bilinen iki türü vardır. Doğu çınar ağacı ve batı çınar ağacıdır. Kirli havaya dayanıklıdırlar. Park ve bahçelerde iyi bir kitle ağacıdır. Tek olarak kullanılır. Kent sokaklarında ve dar caddelerde kullanılması hatalı olur.

  • Batı çınarı (Platanus occidentalis)

Batı çınar ağacı Türkiye’de de yetişir. Besince zengin, nemli topraklarda iyi gelişir. Batı çınar ağaçları Kireci sevmez. Ağır balçık ve killi topraklarda uyum sağlar. Az da olsa tuza dayanır. Ilıman iklim bitkisidir. Kuraklığa dayanıklıdır. Tohumlar 1 cm uzunluğunda, ortalama 3 mm genişliğinde kalın ve uzun kıl demetleri ile donanımlıdır. Bunlar uçarak uzaklaşır. Tohum verme yaşı bir ağacın yaklaşık olarak 12 ile 20 yılda başlar. Çınar Ağaçları hızlı büyümektedir. 40 metreye kadar boylanabilir. Kuvvetli yan köklere sahiptir. Meyveleri ilkbahara kadar dalda kalır. Çınar ağacında çiçeklenmesi Mart ayında olur. Yaz yeşili yaprakları ortalama 18 cm uzunluğunda, 3 veya 5 loblu, uçları sivridir. Dal üzerinde yapraklar almaçlı dizilmiştir ve sonbaharda kahverengini alır. Tohum ile üretilir. Kış sonunda toplanan meyveler ufalanarak tohumlar ayrıldıktan sonra kumla karıştırılarak ilkbaharda doğrudan ekilir. Çelikle üretiminde hormon kullanılmalıdır.

  • Doğu çınarı (Platanus orientalis)

Türkiye’de hemöen hemen her yerde yetişir. özellikle desahil ve akarsu kıyılarında çok sağlıklı bir büyüme sağlar. Derin, taze ve verimli topraklarda iyi gelişir. Kumlu, çakıllı, kireçli topraklarda yetişmeye uygundur. Şiddetli donlardan zarar görür. Ilıman iklimleri sever. Nem isteği fazladır. Soğuğa dayanıklıdır. Geniş bir taç yapar. Doğu Çınar Ağacı da hızlı büyüyen bir türdür. 30 metre kadar boylanır. Işık ve yarı gölge ağacıdır. Çiçeklenmesi mayıs gibidir. Yaprakları açık yeşil renkte, ortalama 17 – 20 cm genişlikte ve derince 5 ile 7 dilimlidir. Tohum ile üretilir. Ağaçlardan toplanan meyveler ufalanarak tohumlar çıkarılır. Kum ile karıştırılarak ilkbaharda ekilir.

Çınar Ağacı Nasıl Budanır?

Çınar ağacında budama ağaçların durumuna göre canlandırma, ayıklama
seyreltme, dengeleme, sürgün tekleme, sürgün kısaltma gibi budama teknikleri uygulanabilir. Ağaç, ağaççık ve çalıları içeren odunsu bitkilerde gelişmeyi kuvvetlendirip hızlandırarak, ağacı sağlıklı kılmak, istenilen formu vermek, çiçeklenmenin ve meyvelerin miktarını ve kalitesini arttırmak amacıyla bitki üzerindeki kısmen kuru, kısmen de yaşayan kısımların belirli esaslara göre, uygun materyal kullanılarak uzaklaştırılmasıdır. Daha genel bir tanımlama yapacak olursak, budama bitki üzerindeki istenmeyen dalların belli esaslara uyularak kesilip uzaklaştırılmasıdır.

Platanus orientalis Çınar Ağacı

Çınar ağacı kaplama, ambalaj, mobilya, kuru fırça ve mutfak malzemeleri yapımında kullanılmaktadır. Çınar ağacının boyu 30 metreye kadar uzamaktadır. Yaprakları insan eline benzer. En çok yaygın bilinen iki türü vardır; Batı çınarı latincede Platanus occidentalis olarak bilinen türü ikincisi ise Platanus xacerifolia olarak bilinen Doğu Çınarıdır.

Çınar ağacı yaprağının faydaları varmıdır?

Çınar yaprağı faydaları; Çınar ağacı yapraklarının insan sağlığına faydalı olduğu söylenmektedir. Özellikle eklem ağrılarına fayda sağlar. Diş hastalıkları olanlara yararlıdır. Diş etleri için oldukça iyi faydası olduğu söylenmektedir. Mide bulantılarına ve insan vücudunda oluşan ödemlere karşı faydalıdır.

2 thoughts on “Çınar ağacı Türkiye’de hangi bölgede yetişir?

Bir yanıt yazın