Çiğdem çiçeği hakkında kısa bilgi

çiğdem

Çiğdem çiçeği hakkında kısa bilgi

Çiğdem çiçeği nerelerde yetişir?

Crocus olarak bilinen çiğdem çiçeğinin tahminen bilinen 80’in üzerinde türü olduğu bilinmektedir. Bu türlerinin çoğunluğu da kuzey yarım kürede yetiştiği bilinir. Çiğdem çiçeğinin 70 civarında türü Ön Asya bölgesinde Akdeniz bölgelerinde bulunmaktadır. Türkiye’de ise 72 Crocus (Çiğdem) türü bulunmaktadır. Çiğdem türlerinin yaklaşık 40 taksonu endemik olarak yetişmektedir.

Türkiye’de çiğdem nerelerde yetişir?

Akdeniz bölgesinde ciddi yayılış gösterir. Türkiye’nin bir çok ilinde çiğdem yetişmektedir. mesela Ankara çiğdemi endemik bir türdür. Türkiye’de yetişen en önemli çiğdem türleri, Crocus L., Iridaceae familyasına bağlı, Ixioideae alt familyasının ülkemizde yayılış gösteren üç cinsinden biridir. Diğer iki cins Romulea Maratti ve Gladiolus L. olarak bilinir. Çiğdem çiçekleri çayırlık alanlarda ve ormanlarda görülmektedir.

Çiğdem Çiçeği Renkleri

Crocus’lar ilkbaharda ve sonbaharda çiçeklenirler. Çiçek rengi beyaz, sarı, mavi ve mor olarak çeşitlilik gösterir. Yaprakları çiçeklerle birlikte ya da çiçeklerden sonra ortaya çıkarlar ve çiçeklenme sonrasında gelişmeye devam ederler. Türkiye’de geofitleri arasında en fazla taksona sahip olan cins Crocus’tur. Iridaceae familyası içerisinde Crocus’tan sonra Iris ikinci büyük cinsdir.

Türkiye'de Çiğdem

Crocus olivieri J Çiğdemi

İlkbaharda sarı renkte çiçeklenen endemik bir taksondur. Yaprakları çiçekten önce ortaya çıkmaktadır. Çiçeklenme zamanı 1. – 3. aylardır, 450-1000 m yüksekliklerde tepeler, makilerde yaşar. Balıkesir, İzmir, Manisa ve Aydın bölgelerinde yetişir.

Crocus chrysanthus Herb. Çiğdemi

Sarı renkli çiçekleri ilkbaharda görülür. Tepe kenarları, dağınık konifer koruluklarında bulunur. Çiçeklenme zamanı 2. – 4. aylardır ve yaprakları çiçekten önce ortaya çıkmaktadır. 0 – 2200 m yüksekliklerde yaşar. Edirne, Bursa, Bilecik, İzmir, Kütahya, Konya, Kahramanmaraş, Afyon, Kayseri, Denizli, Muğla, Antalya, Adana civarında yetişmektedir.

Crocus baytopiorum B. Mathew (Baytop çiğdemi)

çiğdem çiçeği saksıda yetişir mi

Baytok Çiğdemi, Endemik ve ilkbaharda çiçeklenen bir taksondur. Buz mavisi rengindeki çiçeklerinde damarlar daha koyu renklidir. Bu taksonun Crocus’larda görülmemiş farklı renkteki çiçekleri 2. – 4. aylarda görülür. Yaprakları çiçekten önce ortaya çıkmaktadır. Kalkerli çalılıklar ve dağınık konifer ormanlarında 1300-2700 m yüksekliklerde bulunur. Batı ve Güney Batı Anadolu’da Antalya, Burdur ve Denizli illeri civarında yayılış gösterir.

Crocus pallasii Goldb. subsp. pallasii

Sonbaharda 8. – 10. aylarda çiçeklenen mor renkli çiçek açan bir taksondur. Yaprakları çiçekten önce ortaya çıkmaktadır. Açıkta taşlı yerler, dağınık koru ve çalılıklarda yayılış gösterir. Ülkemizde Kuzey Batı, Orta ve Güney Anadolu’da yayılış gösterir. Kaynak: Crocus >>

Çiğdem çiçeği yenir mi?


Çiğdem çiçeği saksıda yetişir mi?

Çiğdem çeşitlerin saksıda yetişen türleri de vardır. Avrupa yapılan çeşitli çalışmalar sonrasında saksıda yetiştirilen bazı türleri geliştirilmiştir.


Çiğdem çiçeği zehirli mi?


Çiğdem çiçeği Türkiye’de var mıdır?

Çiğdem çiçeği Türkiye’de yetişir. Türkiye’de endemik türleri de bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın