Bitkilere Zarar Veren Böcek Türleri

bitkilerde zararlılarla mücadele

Bitkilere Zarar Veren Böcek Türleri

Yeşil Bitkilere Zarar veren böcek çeşitleri

Bağda, bahçede, meyve bahçelerine, süs bitkilerine, saksıdaki çiçek ve ağaç türlerine, balkon bitkilerine zarar veren bazı türler ile alaklı içerikler hazırladık. Bahçe zararlıları ile ilgili bilgiler aşağıda yer almakatdır. Bitkilere zarar veren canlılar aşağıda verilmiştir. Bitkilere zararveren böcek ve çeşitli sürüngenlerle çok iyi mücadele edilmelidir. Bu mücadele işlemlerini kendiniz yapabilir veya profesyonel kurumlardan destek alabilirsiniz. Bitki zararlıları ile mücadelede önlem alınmazsa etrafa çok zarar verebilir.

Yeşil bitkileri yok eden zararlılar

  1. Solucanla Mücadele; Bitkilere zarar veren türlerden olan toprak solucanları toprakta açtıkları galerilerle topraktaki mikroorganizmaların birbirlerine karışmasına ve havalanmasına sebep olduklarından dolayı toprak ve bitki için yarar sağlayan canlılardır. Ancak bu işlem sırasında yeni çıkmaya başlayan genç fidelerin kökünü toprak üzerine çıkarttığından dolayı genç fidelerin kurumasına sebep olur. Bazı durumlarda bu durum sonucunda genç fideler kuruyabilmektedir. Bundan dolayı yeniden ekim işlemi yapılması gerekmektedir.
  2. Bitkilerde Solucanla Mücadele Teknikleri; Bitki zararlıları Toprak solucanına engel olabilecek doğada bazı avcı grubundan canlılar bulunmaktadır. Yılan, kuş, kertenkele gibi.  Evinizde bulunan salon bitkileriniz için toprak solucanının kolay bir mücadele yöntemi bulunmaktadır. Saksılarınızda bulunan toprak solucanları ile mücadele etmek için yapmanız gereken işlem bir kap su içerisine tütün yerleştirdikten sonra ve tütünde bulunan nikotin suya karıştıktan sonra saksının içine dökün. Nikotin solucanları için oldukça tehlikeli bir zehir türüdür. Bu işlem yapıtlıktan sonra solucanlardan kurtulmuş olursunuz. Bu uygulayacağınız işlem yeterli gelmezse farklı kimyasal ilaçlara ile 2-3 kez uygulama yaparak bitki topraklarınızda bulunan solucanlardan kurtulabilirsiniz.
  3. Bitkilerde Salyangozlarla Mücadele; Sümüklü böcek ve salyangozlar hızlı üreyen zararlı türlerdir. Üremek için yumurtalarını toprak içerisine bırakırlar ve nemli havayı çok severler. Gece saatlerinde faaliyet gösterirler, tek yıllık süs bitkilerinin yapraklarıyla beslenirler. Bitki etrafında dolaşırken salgıladıkları sümüksü madde ile yetiştirilen bitkinin görünümüne zarar verirler. Bu zararlı türü özellikle seralarda oldukça fazla bulunur ve yetiştirilen ürünün Pazar değerinin kaybolmasına da sebep olurlar. Zararlılarla mücadele nasıl yapılmalıdır?
  4. Salyangoz ve Sümüklü Böcekten Kurtulma Yöntemi; Sümüklü böcek ve salyangozlar el ile toplanabilirler. Ayrıca toprağı işlediğiniz zaman toprak altında bulunan larvaları öleceğinden dolayı üremelerine de engel olabilirsiniz. Bu uygulayacağınız işlemler yeterli gelmezse farklı kimyasal ilaçlar ile mücadele edebilirsiniz. Ancak ilk önceliğiniz elle toplama ve toprak işleme olmasını tavsiye ederiz. Kimyasal ilaçların kullanılmasını tavsiye etmiyoruz.
  5. Bitkilerde Nematodlar Zararlısı; Nematodlar çoğunlukla toprakta, suda ve çürümeye başlamış olan organik maddelerde yaşarlar. Birçok türü de bitkilerin farklı kısımları ile beslenme gerçekleştirirler ve bitkiye zarar verirler. Bunlara bitki parazit nematodları denmektedir. Bitkiyi sokup emer ve bu emme sonucu bitki köklerinde urlar meydana getirtirler. Bitki köklerinde bulunan iletişim iletim dokularının bozulmalarına sebep olurlar bu işlem sonucunda da bitkinin topraktan alması gereken besin ve su alımına engel olurlar. Bundan dolayı bitkilerin gelişmesi engellenir istenilen düzeyde bitki gelişim gösteremez. Bitkilerde bodurlaşma ve sararmalar meydana gelir ve bunun sonucunda da bitkiler ölmeye başlar.
  6. Yeşil Bitkilerde Danaburnu Zararlısı; Danaburnu zararlısı fidanlıklarda ve süs bitkilerinde toprağın altında meydana getirdikleri galeriler ile bitkilerin köklerini kesersek beslenmelerini gerçekleştirirler ve bitkiye bu şekilde zarar verirler. Bitkiden oluşmaya başlayan yeni filizleri tamamı ile kurutular çoğunlukla bitki üzerinde bulunan çürümüş organlarla beslenme ihtiyaçlarını gerçekleştirirler.
  7. Bitki Zararlısı Danaburnu İle Mücadele; Danaburnu bitkilerde meydana gelen zararlılar arasında mücadele etmesi en zor olan zararlı türüdür. Yaşamlarını sürdürdükleri galerilerine su baskını yapmak sureti ile mücadele edilebilirler. Yetişkin durumda olan danaburnunun yumurtalarını yerleştirmeden tespit edilir işlem uygulanması gerekmektedir. Danaburnu ile farklı ilaçlar yapılarak mücadele edilebilir.
  8. Yaprak Biti Nedir?; Yaprak bitlerinin yetişkin olanları ve larva halinde olanları bitkide bulunan taze sürgünlere ve yapraklarına hortumlarını sokarak bitkide bulunan özsuyunu emerek bitkileri zayıf düşürürler. Yaprak bitlerinin salgıladıkları ballı madde bitkide fumanije sebep olur. Bunlar bitkilerde oluşan bazı mantar türlerinin taşıyıcılarıdırlar.
  9. Yeşil Bitkilerde Yaprak Biti İle Mücadele; İlkbahar mevsiminde bitkide bulunan taze sürgünlere saldırması ile fark edilince bu zararlı ile mücadeleye başlanması gerekmektedir. Evde yetiştirmekte olduğunuz bitkilerde yaprak biti oluştuğunda bir kaba az miktarda su koyup az miktarda arap sabunu ile iyice karıştırdıktan sonra bulamaç haline getirilir. Daha sonrasında toprak kısmı dökülmeden bitki ters çevrilerek meydana getirilen bulamaç a batırılır. Bu işlem yapıldıktan sonra soğuk bu ile bitki durulanır. Bu zararlılara karşı kışlık mücadele tavsiye edilir. Fidelikler ve seralarda sarı yapışkan tuzaklar kullanılmalıdır. Bu uygulanacak olan işlemler yeterli olmazsa yaprak biti yoğunluğunu azalmak için 2-3 kez olmak kaydı ile ilaçlama yapılabilir.
  10. Bitkilerde Kabuklu Bitler; Kabuklu bitler çoğunlukla bitkilerde bulunan genç sürgünlerde, meyvelerde, dallarda ve bitki kökleri ile gövdelerinde bulunurlar. Bitkinin dokularına hortumlarını sokarak bitkinin öz suyunu sürekli emerek zayıf düşmesine ve kurumasına neden olurlar. Bitki üzerinde zarar yükseldikçe bitkide gelişim yavaşlar bitki yaprakları dökülmeye başlar ve bunun sonucunda da bitki tamamen ölür.
  11. Yeşil Bitkilerde Kabuklu Bitlerle Mücadele; Bitki üzerinde meydana gelmiş olan kabuklu bitler dallara bulaşmışsa eğer budama işlemine tabi tutulup bitki üzerinden tamamen alınması gerekmektedir. Ayrıca bitki gövdesi sert bir fırça yardımı ile iyice fırçalanmalıdır. Kabuklu bitler ile beslenen doğada çeşitli canlılar bulunmaktadır. Kabuklu bit bulunan bitkilerde kış mevsiminde ilaçlama işlemi yapılabilir. Eğer ilaçlama işlemi yeterli olmazsa kabuklu bit larva çıkış döneminde etkili madde içeren ilaçlama yapılabilir.

Zararlılarla mücadele

Bitki çeşitlerine zarar veren bacı canlı türlerini ve onlarla nasıl mücadele edileceğini yılarıda sizlere yazdık. Önemli bir bahçe işleriniz varsa uzman kişilerden bilgi alabilirsiniz. Kabuklu bitlerle mücadele; Bitki üzerinde meydana gelmiş olan kabuklu bitler dallara bulaşmışsa eğer budama işlemine tabi tutulup bitki üzerinden tamamen alınması gerekmektedir. Ayrıca bitki gövdesi sert bir fırça yardımı ile iyice fırçalanmalıdır. Kabuklu bitler ile beslenen doğada çeşitli canlılar bulunmaktadır. Kabuklu bit bulunan bitkilerde kış mevsiminde ilaçlama işlemi yapılabilir. Yaprak Biti İle Mücadele; İlkbahar mevsiminde bitkide bulunan taze sürgünlere saldırması ile fark edilince bu zararlı ile mücadeleye başlanması gerekmektedir. Evde yetiştirmekte olduğunuz bitkilerde yaprak biti oluştuğunda bir kaba az miktarda su koyup az miktarda arap sabunu ile iyice karıştırdıktan sonra bulamaç haline getirilir.

Bir yanıt yazın