Bezelyenin Faydaları Nelerdir?

bezelyenin faydaları nelerdir

Bezelyenin Faydaları Nelerdir?

Bezelye Bitkisi Hakkında Kısa Bilgiler; Bezelye nedir? Nerelerde yetişmektedir? Bezelye bitkisinden neler yapılabilir? Türkiye’de bezelye nerelerde yetişir? ve Konserve bezelye faydaları, Çiğ bezelye faydaları, Yabani bezelye faydaları, Bezelye kabuğunun faydaları, Hamilelikte bezelyenin faydaları, Bezelyenin bebeklere faydaları, Kuru bezelye faydaları hakkında bilgiler sunacağız.

Bezelye Bitkisinin Tanımı?

Yemeklik dane baklagiller içinde bezelye dünyada üretim bakımından fasulyeden sonra ikinci sırada yer almasına rağmen ülkemizde 1100 hektar ekim alanı, 2272 kg/ha verim ve 2500 tonluk üretimi ile nohut, mercimek, fasulye ve bakladan sonra beşinci sırada yer almaktadır. Dünyanın pek çok ülkesinde yıl boyunca en fazla tüketilen baklagil olmasına karşın ülkemizde bezelye tüketme alışkanlığı yaygın değildir. Bu nedenle ekim alanı ve üretim yönünden henüz beklenen düzeye ulaşılamamıştır. Ancak son yıllarda konserve ve dondurulmuş gıda sanayinin hızla gelişmesi nedeniyle bezelyenin ekiliş ve üretiminde, önemli artışlar sağlanmıştır.

Bezelye Çiçeği Hakkında Bilgiler

Bezelyede çiçeklenme boğum sayısı ile bağlantılıdır.

bezelye nedir

İlk çiçeklenmeler gövdedeki boğum sayısının yarısından sonra başlar. Yaprak koltuklarından başlayan çiçekler çeşitlere göre gövdenin ikinci yarısının üstünde veya sürgün uçlarında meydana gelir. Çiçekler tek tek oluşabileceği gibi salkım şeklinde (2 – 5 çiçek bir arada) de oluşabilir. Salkımlardaki çiçek sayısı kalıtsal bir özellik olduğu gibi çevre koĢullarına da bağlıdır. Bezelyede salkım üzerindeki çiçekler olgunluk sırasına göre açar. Bezelye çiçeklerinin açılma zamanı sabah 8 – 9’dan sonra başlar. Akşam güneş batana kadar devam eder. Bir çiçek 2-3 gün süre ile açık kalır. Çiçeklerde döllenmeye hazır olma 9 ile 12 saatleri arasında en yüksek seviyededir.

Bezelye Meyvesi Nasıl Olur?

Bezelye meyveleri bakla şeklindedir. Döllenmeden sonra taç yaprakların dökülmesi ile meyve üzerinde sadece çanak yapraklar kalır. Meyve birkaç gün içinde hızla gelişir. Bakla iki parçalı ve simetriktir. Çeşitlere göre değişik uzunlukta ve geniĢlikte olan bezelye meyveleri düz, kıvrık, küt veya sivri uçlu olabilir. Meyvelerin boyu 3-15 cm eni ise 0,5-2,5 cm arasında değişir. Çeşitlere bağlı olarak bazı çeşitlerde olgunlaşan baklalarda çatlama görülebilir. Bazı sırık çeşitlerde baklalar etli yapıdadır. Bu çeşitlerde baklanın etli kabuğu bakla daneleri ile beraber yemeklik olarak değerlendirilir. Bezelyede ekolojik koşullara bağlı olarak bitki üzerindeki çiçeklerin % 30 ile 70’i meyve bağlar. Bezelye bitkisinin yapraklarında olduğu gibi meyvelerin üzeri de mum tabakası ile kaplıdır. Meyve rengi de buna bağlı olarak değişir. Bezelye Hakkında Herşey >>

Bezelye Çeşitleri Nelerdir?

Sırık bezelyeleri Sülük veya bıyık denilen kısımları ile yanlarına dikilen desteğe sarılıp 1,5 – 3 m kadar boylanabilen çeşitlerdir. Daha uzun ömürlü ve daha verimlidir. Olgunlaşmamış ve olgunlaşmış daneler genellikle yuvarlaktır. Yer (bodur) bezelyeleri Fazla boylanmaz. Bodur kalır ve daha az yer kaplar. Herhangi bir desteğe gerek yoktur. Erkencidir fakat daha az ürün verir. Olgunlaşmış daneler buruşuk, olgunlaşmamış daneler ise yuvarlak ve köşelidir. Genellikle konserve yapımında kullanılır. Bezelyenin Bakımı Nasıl Yapılır?; Bezelye tarımında bakım; sulama, gübreleme, yabancı ot kontrolü, hastalık ve zararlılarla mücadele yapmak şeklindedir.

Bezelyenin Faydaları Nelerdir?

• Hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlarlar.
• Diş ve diş eti sağlığını korurlar.
• Kan yapımında görev alan ögelerden zengindirler.
• Hastalıklara karşı direncin oluşumunda etkindirler.
• Obezite ve kronik hastalıkların (kalp damar hastalıkları, hipertansiyon,
bazı kanser türleri) oluşma riskini azaltırlar.
• Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olurlar.
• Deri ve göz sağlığı için temel ögeler içerirler.

Bezelye Meyvesi

bezelye hangi hastalıklara iyi gelir

Bezelye meyve şekli nasıldır? Bezelye meyveleri bakla şeklindedir. Döllenmeden sonra taç yaprakların dökülmesi ile meyve üzerinde sadece çanak yapraklar kalır. Meyve birkaç gün içinde hızla gelişir. Bakla iki parçalı ve simetriktir. Çeşitlere göre değişik uzunlukta ve genişlikte olan bezelye meyveleri düz, kıvrık, küt veya sivri uçlu olabilir. Bezelye meyvelerinin boyu 3-15 cm eni ise 0,5-2,5 cm arasında değişir. Çeşitlere bağlı olarak bazı çeşitlerde olgunlaşan baklalarda çatlama görülebilir. Bazı sırık çeşitlerde baklalar etli yapıdadır. Bu çeşitlerde baklanın etli kabuğu bakla daneleri ile beraber yemeklik olarak değerlendirilir.

Bezelye Hangi Hastalıklara iyi gelir?

C vitamini ile Potasyum miktarları bakımından çok iyi olan bezelye; kan basıncını düşürmeye yardımcı olmaktadır. Kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır. Alzheimer ve artrit tedavisinde, hamile kadınlar için önemli bir yiyecektir, göz hastalıklarına iyi gelir, ciltlere iyi gelmektedir.

Bir yanıt yazın