Begonvil Çiçeği Hakkında Bilgiler

Begonvil çiçeği türleri Türkiye’de gelin duvağı çiçeği olarak da bilinir. Türkiye’de Begonvil Çiçeği Akdeniz bölgesinde yetişir. Begonviller kış aylarında yapraklarını döken bir bitki türüdür. Begonvil Sarmaşığı Sarmaşık begonvil çiçeğinin bakımı iyi bir şekilde yapıldığı zaman boyları 15 metreye kadar uzamaktadır. Begonvil çiçeği denince akla gelen renk pembe olabilir. En çok bu renkte çiçek açar. Begonvil Çiçeği Renkleri; Pembe, turuncu, açık pembe, sarı renklerde açmaktadır. Begonvil çiçekleri sıcak havaları oldukça severler. Genel olarak konuşmak gerekir ise ilkbaharda yapraklarını açarlar.

Begonyvil Ağacı (Çiçeği) Budama

Begonvil çiçeği bitkisi doğru budanırsa çok sağlıklı bir vüyüme ve çiçeklenme evresine girer. Begonvil çiçeğinin hızlı gelişim gösterilmesi isteniyor ise bakımı doğru yapılmalı ve budama işlemi kesinlikle aksatılmamalıdır. Budama işlemi bitkinin çeşidine göre yapılmalıdır. Begonvil budama yapılırken dikkat edilmesi gereken husus; Çalı begonvil için ayrı sarmaşık begonvil için ayrı budama tekniği uygulanmalıdır. Begonvillerin gövdeleri kalınlaştıkça dalları çoğalır fakat çiçekleri azalır. Eğer ki bakımları doğru yapılır ise ev ortamlarında büyüyebilirler. Pencere kenarları bu çiçekler için en uygun yerlerdir. Sıcaklığın dengeli olduğu yerleri seçmeye dikkat etmelisiniz. Begonvil çiçeği budaması zamanında ve mevsiminde yapılmalıdır.

Begonvil Ağacı Bakımı

Boyları çok uzayabildiği için saksı seçimini ona göre yapmanız gerekmektedir. Begonvil çiçeğini balkonunuz için aldı iseniz saksı değişini işlemi dikkat ile yapmanız gerekmektedir. Saksıda bulunan bütün toprağı çıkarıp yeni olan büyük saksıya koymalısınız. Begonvil çiçeği yetiştitirken dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır;

  • İyi Bakılan Begonvil Çiçeği 15 metreye kadar boylanabilir.
  • Begonvil çiçeğinin sulama işlemini düzenli olarak yapmalısınız. Yazın haftada iki kere kışın ise haftada bir kere sulayabilirsiniz. Sulama işlemini yapmadan önce toprağın kuru olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Güneşi seven bir bitkdir. Begonviller güneşi çok seven çiçeklerdir. Lakin begonvillerin çiçeklerinin güneşe gelmemesine çok dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Begonvil çiçeği karlı havalarda dışarda durmaz. Mümkün ise dış etmenlere kapalı olan balkonlarda kalabilirler.
  • Begonvil çiçeği, ılıman, sıcak bir yerde iseniz bahçenize dikebilirsiniz. Ancak soğuk bir yerdeyseniz kesinlikle bahçenize begonvil ekmeniz önerilmez.
  • Begonvil Budamak İçin Begonvil türüne dikkat etmeniz gerekmektedir.

Begonvil Çiçeğinin Genel Özellikleri

begonvil ağacı

Bu çiçek türleri genel olarak hızlı bir büyüme trendi göstermektedir. Begonvil Çiçekleri Begonvil çiçekleri yetiştirirken bakımına ve saksı seçimleirne dikkat etmeniz gerekir.m Begonvil çok hızlı gelişim gösterebilen, büyüyebilen bir bitkidir. Tabi ki büyüme işlemi bakım tarzına göre değişebilir. Bakım işlemi düzenli ve iyi bir şekilde yapılır ise istenilen sürede beklenen gelişimi gösterecektir. Begonvil bitkisi; Kış mevsimini pek sevmez. Çiçeğinizin hemen solmasını istemiyor iseniz sulama işlemi yapılmadan önce toprağın kuru olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Begonvil çiçekleri her türlü ortama canlılık katan çiçeklerdir. Begonvil çiçeğinin sarmaşık türleri; hızlı bir yayılma süreci geçirir ona göre uygun yere dikmeniz gerekir. Eski olan yapraklarını döker ve kendini gayet hızlı bir şekilde yenileyen bir yapıya sahiptir. Begonvil çiçeği budama düzgün yapoılırsa bitki çiçekleri çok canlı olur.

GELİN DUVAĞI (BOUGANVİLLA) ÇEŞİTLERİ

Begonvil daha bilinen adı ile Gelin Duvağı Çiçek Türleri;

Bougainvillea glabra (mor çiçekli gelin duvağı): İlkbaharda açan çiçekleri yazın ve sonbaharda bitki üzerinde kalır. Gerçek çiçekleri küçük, beyaz ve gösterişsiz olup brakteler üç parçalı ve çok çarpıcı mor renklidir. Yeşil yaprakları her dem kalp şeklinde ve parlak yeşil renklidir. Kolayca kırılabilen hassas yüzeysel kökler oluşturur. Bu yüzden de taşınmaktan hoşlanmaz. Donlara duyarlıdır. Sıcak güneşli, ılıman ve rutubetli yerleri sever. Soğuk hava koşullarından hoşlanmaz. Yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır. Kışın korunaklı yerlerde himaye edilmeli ve çiçeklenme döneminde sulama azaltılmalıdır. Hızlı büyür ve maksimum 6 m boy yapar. Işık bitkisidir. Daldırma, kök ve ökçeli gövde çelikleri ile üretilir. Çardak, pergola, balkon ve terasların örtülmesinde kullanılan türdür. Rüzgârdan korunaklı yerlere dikilmelidir. Ayrıca büyük kap ve saksılarda yetiştirilebilir.
Bougainvillea spectabilis: Haziran-temmuz ayında açan çiçekler tuğla kırmızısı renklidir. 4-5 m kadar tırmanabilir. Cinsin varyetelerinde Crimson Lake ve Barbara Karst çeşitlerinin çiçekleri göz alıcı renklerdedir. After low çeşidinin çiçekleri turuncu ve somon renkli, yeşil gölgelidir. Sıcak klimlerde yetişir ve yılın herhangi bir zamanında dikimleri yapılabilir. B.spectabilis Mor renkli olan türdür, brakteleri en büyük türlerden biridir. “Jamaica White” beyaz renklidir, soğuğa en dayanıksız olan türdür. “Rainbow gold” ise kırmızı renklidir ve spectabilise göre daha seyrek bir yapısı vardır.

Begonvil Saksı Değiştirme

Mart ayında budanıp saksısı değiştirilmelidir. Yarı odunsu çelikler ile çoğaltılır. Begonvil Gübreleme; Gelişme döneminin başlangıcında ağustos ayına kadar haftada bir besin maddesi takviyesi yapılmalıdır.

Begonvil Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın