Begonia Çiçeği Hakkında Bilgiler

begonya çiçeği

Begonia Çiçeği Hakkında Bilgiler

Begonya Çiçeği Nedir? Nasıl Yetişir?

begonya çiçek çeşitleri

Begonya çiçeklerinin bazıları çiçek renkleri ve yaprakları güzel olduğu için saksılarda iç mekanlarda çok tercih edilmektedir. Begonya bitki çeşitleri daha çok ticari maksatla yetiştirilen bir çiçek çeşididir. Bu çiçek türü Botanik Uzmanı Santo Domingo’lu Begon’dan isimini almıştır. Saksı bitkisi olarak tercih edilmektedir. Begonya Çiçeğinin bazı çeşitleri güzel desenli yaprakları ve değişik renkteki çiçekleri için yetiştirilir. Bazı türlerinin ise çiçek renkleri çok değişiktir. Bazı türlerinin de çiçekleri kirli beyaz pembe olup estetik bir değeri yoktur. Begonya çiçeği Assam (Hindistan) da yetişmektedir. Anavatanı burasıdır. Dünya çapında 900’ü aşkın türü vardır.

Begonya Çiçeğinin Çeşitleri Nelerdir?

Begonya çiçeği türleirne göre genel olarak üç kısma ayrılmaktadır. Bu türlerin alt türleride mevcuttur. Şimdi Begonya Çiçeği türlerini inceleyelim.

Yumrulu Begonyalar (Begonia tuberosa): Yaprakları açık yeşil, hafif parçalı ve dişli, üst yüzü tüylüdür. Çiçekleri iri, yalınkat, yarı veya tam katmerli; çeşitli formlardadır. Yumrulu begonya renkleri; Beyazdan sarı, kırmızı ve pembeye kadar çeşitli renkleri bulunur.

Çiçekli Begonyalar (Begonia semperflorens): Daha çok dış mekân bitkisi ve evlerde balkonlarda saksı ve makromelerde kullanılan begonya türüdür. Yumru begonyaların aksine sürekli yeşil hâldedir. Devamlı ve kışın çiçek açan türleri vardır. Çiçekli Begonya Çiçek Renkleri; Pembe, kırmızı ve beyaz renkte çiçek açarlar. Çiçekleri yalınkat ve katmerlidir. 40 cm kadar boyu uzayabilir.

Yaprak Begonyalar: Bu türler, sadece göz alıcı ve dekoratif yaprakları için
yetiştirilirler. Genellikle boyları kısa, çiçekleri gösterişsizdir. Ancak uzun boy yapabilen çeşitleri de vardır.

Begonya Çiçeği Nereler Yetişir?

Yumrular dinlenme döneminde 10–13 0C’de muhafaza edilirler, sürmeye
başladıklarında sıcaklık 18 0C’ye yükseltilmelidir. Yumru Begonyalara % 60-70’lik orantılı nem yeterlidir. Yapraklarının üzerinden sisleme yapılmasının yararı vardır. Begonya Çiçeği Işık İsteği; Yaprak Begonyalar, yarı gölge veya gölge yerlere yerleştirilir. Ancak bitkide fazla miktarda yaprak dökülmesi görüldüğünde saksıların daha aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan bir yere alınmaları uygun olur. Çiçek Begonyalar, yan gölge alan yerlerde iyi gelişirler. Ancak doğrudan güneş ışığı alan yerlerde de zarar görmeden bulundurulabilirler. Dış mekânlarda kullanılacağı zaman en uygun dikim yerleri, gölgede bulunan çiçek parterleridir.

Saksıda Begonya Çiçeği Yetiştirme

Begonya çiçeği ılıman iklimin etkisi altında olan yerlerde yetişir. Beyaz, kırmızı, turuncu olmak üzere farklı renklere sahiptir. Begonya çiçeğini yetiştirmesi ve bakımı oldukça kolaydır. Begonya ev ortamlarında yetiştirilmek için gayet elverişli olan bir süs bitkisidir. Çok çeşitli, güzel renklere sahiptir. Aklımızda kırmızı ve beyaz renkleri ile kalmıştır. Nazik bir yapıya sahip olmayan bu çiçeğin bakımlarının güzel yapılması gerekiyor. Begoniaceae familyasının mensubudur. Anavatanı Güney Amerika, Güney Afrika ve Asya bölgesidir. 1777’de İngiltere’de keşfedilmiştir. Sera yetiştiriciliğinde en çok tercih edilen çiçeklerden biri olduğu biliniyor. Hemen hemen her evde yetişebilen bu çiçek nazik olmayan bitkiler arasında yer almaktadır. Bakımları doğru yapıldığı sürece her daim canlı kalabilir. Sabah saatlerinde güneş alan bir yere yerleştirilmesi çiçek açısından oldukça önemlidir.

Saksıda Begonya Çiçeği Bakımı

Begonya çiçeği suyu çok sever. Sürekli sulama yapmayınız. Begonya Çiçeği saksısındaki toprağın biraz nemli olması yeterlidir. Begonya çiçeği iki günde bir sulayın. Kış aylarında ise hafta bir iki kere yeterlidir. Fazla suyun giderilmesi için saksının altının delikli olması iyi olacaktır. Begonya Çiçeği sabah güneşini görmelidir. Aşırı miktarda güneş almamalarına dikkat edilmelidir. Güneşli olan alanları sevmeyen bir çiçektir. Gölge olan bölgeleri seçmeniz doğru olacaktır. Begonyalar sadece çiçeklenme döneminde güneşe ihtiyaç duyarlar. Kış aylarında 18 derece dolaylarında tutulması bitkinin sağlığı için önemlidir. Rüzgarı sevmeyen bir çiçek türüdür. Hava akımının sürekli olmadığı bir yerde kalması daha iyi olacaktır. Kapalı ortamlarda sakin yerlere bırakmanız uygundur.

Begonya Bitkisinin Genel Özellikleri

Ev koşullarında gayet rahat bir şekilde yetiştirildiğinden dolayı çok tercih edilen bir süs bitkisidir. Sıcak veya soğuk olan bölgelerde gelişimleri biraz zordur. Ilıman ortamlarda yetiştirilmeleri onlar için daha iyi olacaktır, daha iyi bir gelişim göstereceklerdir. Beyaz, kırmızıya, turuncuya birçok renge sahiptirler ve bulundukları ortamın havasını değiştirirler. Pek zahmet gerektirmeden yetişebildiklerinden dolayı çoğu yerde görmek mümkündür. Evlerinizi dekor etmeniz için en ideal çiçeklerden biridir. Begonya Çiçeği Hakkında Detaylar >>

Bir yanıt yazın