Arokarya bitkisi hakkında bilgiler

Arokarya bitkisi hakkında bilgiler

Arokarya bitkisi hakkında bilgiler

Arokarya nedir? Arakorya Bakımı Nasıl Yapılır?

Latincede Araucariaceae olarak bilinen Arokarya Ağaçgillerinin ana vatanı Güney yarım küredir. Bu ölgelerde Arakorya iyi yetişmektedir. Arakorya bitkileri herdemyeşildir. Yaprak dökmeyen bir bitkidir. Yeni yaprakları ile olgun yaprak arasında belirgin farklar olabilmektedir. Güney Amerika’ da doğal olarak bulunur. Her dem yeşil dik gövdeli ve yuvarlak tepeli, dalları düzgün çevrel olarak dizilişlidir. Dallar yatay yönde çıkar, üst dallar yukarı, alt dallar aşağı yönelir. Yaprakları koyu yeşil ve genellikle iğne yapraklıdır.

saksıda salon çamı bakımı

Arokarya nerelerde yetişir?

Arakorya Ağacı Nemli, gevşek, iyi drenajlı topraklardan hoşlanır. Kireçli toprakları sevmez. Ilıman iklimlerde güzel yetişir. Sıcak, kuru ve havasız ortamlarda canlılığını yitirir. Donlardan zarar görür. Kışı sert geçen yerlerde salon bitkisi olarak görmekteyiz. Nemli, gevşek, iyi drenajlı topraklardan hoşlanır. Kireçli toprakları sevmez. Arakorya Ilıman iklimlerde güzel yetişir. Sıcak, kuru ve havasız ortamlarda canlılığını yitirir. Donlardan zarar görür. Kışı sert geçen yerlerde salon bitkisi olarak görmekteyiz.

Arokarya bitkisi özellikleri

Dekoratif Arakorya Ağacı; Çok dekoratif bir ağaçtır. Rüzgâra ve deniz tuzuna dayanıklı olduğu için sahillerde rahatlıkla kullanılabilir. Atmosferdeki kirlilikten hoşlanmaz. Dış mekân bitkisi olarak kullanıldığı gibi iç mekân bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Örneğin, Antalya’ da dış mekân bitkisi olarak kullanılırken Ankara’ da iç mekân bitkisi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Arakorya Çeşitleri Nelerdir?

  • Maymun Çıkmaz Ağacı (Araucaria araucana)

Maymun çıkmaz olarak bilinen bu Arakorya bitkisi; piramidal bir tepe yapar. Dişi ağaçlar 40 m boy yaparken erkek ağaçlar 15 m boy yapabilir. Yapraklar üçgen biçimli, sivri uçlu, batıcı, derimsi yapıdadır. Sürgünler üzerinde sık bir yayılış gösterir. Kozalaklar ovalimsi ve 20 cm uzunluktadır. Donlardan etkilenir. Kireçten hoşlanmaz. Nispi nemi yüksek yerleri ve zengin toprakları sever. Tohumla üretilir. Tek ya da ikili olarak dikilmelidir.

  • Salon Arokaryası (Araucaria excelsa)

Latincede Araucaria excelsa olaak bilinen salon arakoryası saksıda yetişmektedir. Dekoratif amaçlı kullanılır. Vatanı Güney Amerika ve Hindistan’dır. Besin maddece zengin ve iyi drenajlı topraklardan hoşlanır. Ilıman iklim bitkisidir. 7 dereceden düşük yerlerde yaşama alanı kısıtlanır. Konik bir tepe yapar. Dik büyür. Direkt güneş ışığı almayan aydınlık yerleri sever. Tohumla üretilir. Tepe çeliği ile de üretimi mümkündür.


Bir yanıt yazın