Arılar Balı Nasıl Yapıyor? Arının Bal Hikayesi

Arılar Balı Nasıl Yapıyor

Arılar Balı Nasıl Yapıyor? Arının Bal Hikayesi

Arıların bal yapma süreci nasıl başlar, nasıl biter? bir arı günde ne kadar bal yapar. Arı bal yaparken bir günde kaç tane çiçeği ziyaret eder. Arı balı neden yapar? Arıların yaptığı bal esasında büyük oranda şeker içermektedir. Balın içinde şekerden başka enzimler, amino asitler, vitaminler, mineraller ve organik maddeler bulunmaktadır. Çiçeklerin içinde bulunan nektar nektaryum olarak salgılanır. Peki nektar nedir? nektar bilindiği gibi fotosentes sonucu meydana gelen mesin maddeleridir. Nektarın içinde, glikoz, sakkaroz, fruktoz bulunur. Nektarın içinde oranik asit ve lipit vb vardır.

Arıların Balı Toplama Süreci

Bir petekde veya arı kovanında bulunan toplayısı arıden ekip çiçekleri ziyaret etmeye başlar öyleki belki binlrce çiçeği ziyaret eder bu çiçeklerden toplamış olduğu nektarı vücudunda bir yerde depolamaya başlar. İşte tam bu sırada enzimler nektarın yapısında bulunan sakkaruzi glikoz ve fruktozu parçalamaya başlar. Daha sonra toplayıcı arıları bu topladıkları nektarları peteklerde işçi arılara verir. Arı peteğinde bulunan bu nektarda yine işçi arılar tarafından geri çıkarılır ve takrar içmeye başlar. İşçi arı bunları yaparken enzimler nektarla akrışmaya başlar nektarın içinde bulunan sakkaroz, fruktoz, glikoza dönüşmeye başlar. Bu işlem bittiği zaman görevli işçi arılar bunları peteklere dökmeye başlar.

Bütün arılar bal yapmak için çalışır

Balda su oranı çok azdır. Balları işleme sokarak peteklere nakleden işçi arıların başka ve önemli bir görevi daha vardır oda kovanda sürekli kanat çırparak kovanı havalandırmaktadır. İşte bu havalandırma sırasında bal peteklerinde biriktirilen nektardaki fazla suyun buharlaşması sağlanmaktadır. Sonuda bitkiler tarafından salgılanan nektardaki su oranı %80 düzeyindeyken, bu oran balda %20’nin altına düşer. Nektarların tam olarak bal olması için ortalama 2 gün bir zaman gereklidir.

arıların bal yapma süreci

Arının Balı İçinde Neler Olur?

Peteğinde bulunan bu nektarda yine işçi arılar tarafından geri çıkarılır ve takrar içmeye başlar. İşçi arı bunları yaparken enzimler nektarla akrışmaya başlar nektarın içinde bulunan sakkaroz, fruktoz, glikoza dönüşmeye başlar. Bu işlem bittiği zaman görevli işçi arılar bunları peteklere dökmeye başlar. Bitkiler tarafından salgılanan nektardaki su oranı %80 düzeyindeyken, bu oran balda %20’nin altına düşer. Nektarların tam olarak bal olması için ortalama 2 gün bir zaman gereklidir.

Arı balı neresi ile yapar?, Arı dışkılar mı?, Arı balı ne yapar?, Arı balı ne kadar zamanda yapar?, Arı balı ne kadar zamanda yapar?, Arılar nasıl bal yapmaktadır, Arıların bal yapma serüveni, Arı balı sıçarmı kusar mı?, Arı ve bal, Bal yapan arılaın hikayesi, Arı kovanı nasıl çalışır?, Arılar ne yer ne içer? Bal Yapan Arı Çeşitleri >>

Bir yanıt yazın