Akasya Çiçeği Nerelerde yetişir? Akasya Çiçeği Bakımı

Akasya Çiçeği Nerelerde yetişir? Akasya Çiçeği Bakımı

Akasya Çiçeği Nedir?

Latince Acacia olarak bilinen Akasya çiçeği ağaççık ve çalı formunda yetişen, tropik bölgelerde yetişmeyi seven, herdem yeşil türleri bulnan çiçekleri gösterişli olan, dikenli veya dikensiz olarak yetişebilen çiçekleri sarı renklerde olan bir bitki türüdür. Akasya ağacının meyveleri bakla şeklindedir. Akasya ağacı azotça fakir olan topraklarda çok daha iyi yetişmektedir.

akasya ağacı çiçekleri

Akasya Ağacı Nasıl Üretilir? Akasya Üretim Teknikleri

Akasya ağaç, ağaççık veya çalı türleri tohum ve çelikle üretilebilirler. Akasya bitkisinin tohumlarının dışını sert kabuk oluşturur. Akasya Ağacı Akasya tohumları önce kaynar suda tutulmalı dada sonra ise soğutulmalıdır. Ekimden bir gün önce ıslatılırsa çimlenme oranı artmaktadır. Çelikle üretimde ise, temmuz ayında çelikler alınmalıdır. Çelikler sisleme altında tutulmalıdır. Yaklaşık bir ay sonra köklenme görülmeye başlar. Akasyaların üretimi sırasında dikkat edilecek konu şaşırtılmaya karşı hassas olmalarıdır. Bu nedenle daima topraklı olarak yer değiştirilmelidir

Akasya Ağacı (Çiçeği) Bakımı

Akasya kuru ve fakir topraklarda yetişmektedir. Akasya ağaç türleri hızlı büyüme göstermektedir. Akasya çiçeği bitkisi, dona karşı duyarlı ve dayanıklıdır. Rüzgarlı havalarda akasya ağacının dal kısımları zarar görebilir. Sıcaklığa ve susuzluğa dayanıklıdırlar. Kumul ağaçlandırılması ile kıyı ve yol ağaçlandırılmasında kullanılabilir. Topraktaki azotu bağladığı için toprağı iyileştirilmesi gereken yerlerde kullanılır. Özellikle büyük şehirlerin kirli havalarına karşı kendini korur ve dayanıklılık gösterir.

akasya çiçeği bakımı

Akasya Ağacı Çeşitleri Nelerdir?

  • Kıbrıs Akasyası (Acacia cyanophylla)

Ülkemizde Akdeniz, Ege bölgelerinde ve Kıbrıs’ ta yetişmektedir. Kumlu ve kireçli topraklarda yetişir. Donlardan etkilenir. Budamaya yatkındır. Yuvarlak ve gevşek bir tepe oluşturur. Işık ve yarı gölge ağacıdır. Kıbrıs akasyası Şubat ve Mayıs aylarında çiçeklenir. Yaprakları şerit şeklindedir. Akasya ağacınun bu türü tohum ile üretilmektedir.

  • Yalancı Mimoza – Gümüşi Akasya (Acacia dealbata)

Yalancı mimoza ağacı 30 m kadar uzar. Yaz kış yeşil, ağaç veya ağaççık formundadır. Gövde ve ana dallar boz renklidir ve düzgündür. Sürgünler ince, sık, tüylü ve köşelidir. Yaprakları ortalama 10 cm uzunlukta, yumuşak, gümüşi, tüylü ve mavimsi-yeşil renklidir. Çiçekleri yuvarlak başçık durumunda güzel kokulu, sarı renkli, çok çiçekli bileşik salkım durumundadır. Yalancı mimoza İlkbaharda çiçek açar.

Akasya ağacında görülen hastalıklar

Kırmızı örümcek, beyazsinek ve kabuklu bit en çok görülen zararlılardır. Hastalık olarak da en çok külleme, karaleke ve kök boğazı çürüklüğü görülmektedir.

Akasya Çiçeği Türleri Hakkında Bilgi

Kıbrıs Akasyası ve Gümüşi Akasya olarak iki çeşidi bulunmaktadır. Kıbrıs Akasyası Akdeniz ve Eğe bölgelerinde yetişmektedir. Gümüşi akasya ise 30 metre kadar uzayabilen herdem yeşil bir bitki türü olarak bilinir.

Akasya Ne Zaman Çiçek Açar?

Kıbrıs Akasya ağacı ne zaman çiçek açar; Şubat ile Mayıs arası sarı çiçek açar. Kıbrıs Akasya Ağacı ise; İlkbahar aylarında çiçeklenmektedir.

One thought on “Akasya Çiçeği Nerelerde yetişir? Akasya Çiçeği Bakımı

Bir yanıt yazın