Ağaç budamanın amacı ve faydaları

bitkileri budama şekli

Ağaç budamanın amacı ve faydaları

Bir tek ağacın veya bahçe meyve ağaçlarının bakımı onun gelişimi ve meyve verme kapasitesine büyük etki yapar. Yani Anadolu tabiri ike “bakarsan bağ olur bakmazsan dağ” olur. Ağaç bakımında başta gelen unsurlar budama ve terbiyedir. Ağaçlarda terbiye işlemleri ve ağacın ömrü boyunca yapılan budama; ağaçlarda verimi, meyve kalitesini ve ağacın sağlığı için önemlidir. Bu sebeplerden mütevellit, budama işleminin çok iyi bilinmesi, uygulanması bahçelerin verimliliği açısından önemlidir.

Budama nasıl yapılır? Budamanın Faydaları Nelerdir?

  1. Ürün Kalitesini Artırmak Meyve ağaçları budama bu budamanın amacı en kısa zamanda ürün vermeye başlatmak ve onları uzun süre verim çağında tutmak, yani meyve ağaçlarında fizyolojik dengeyi kısa zamanda oluşturmak ve bunu bir süre korumak.
  2. Dalları Düzene Sokmak Gövde üzerinde ana dalları sayılarını ve dağılışlarını düzenleyerek meyve ağaçlarının sağlam, düzenli ve dengeli taç oluşturmalarını sağlamak.
  3. Ağaçların Bakımına Katlı Sağlamak Meyve ağaçlarının bakımı, meyvelerin derimini, zararlarla savaş ve teknik işlerin uygulanmasını kolaylaştırmak.
  4. Çürük Dalları Ayırmak Kurumuş, hastalıklı, ekolojik ve mekanik etkilerle zararlanmış, kırılmış dallar ile birbiri üzerine binmiş, yada zayıf olan açılı dalları kesmek.
  5. Dalları Işıkla Buluşturma Meyve ağaçlarında karbon asimilasyonunu arttırmak amacıyla, ışığın ağaçların iç kısımlarına daha iyi girmesini sağlamak ve yaprak yüzeylerini artırmak.
  6. Verimi Artırmak Her yıl düzenli meyve verimini sağlamak, budayarak meyve verim kalitesini artırmak.
  7. Kolay ilaçlama yapma Püskürtülerek yapılan ilaçlamanın etkinliği artırılabilir.
  8. Hasatı Hızlandırma Doğru ve düzgün budanmış ağaçların hasarları kolay yapılır.
  9. Ürün verme hızını artırma Budamanın bir başka faydası ise ürün vermeyi hızlandırma, sağlıklı ürün elde etmedir.
budama şekli

Ağaç Budama Zamanı, Budama Takvimi

Budama belirli zamanlarda yapılan bir uygulamadır. Mevsiminde ve doğru yapılan budamalar her ağaç için yararlı dahi sağlıklıdır. Kış ayı ağaç budama; Soğuk geçen havalardan ve ağacı dinlenmeye bırakılan bir iki ay sonra yapılan budamadır. Ağacı budama için en uygun zaman yapraklarını döktükten sonraki zamandır. Yaz ayı ağaç budama; meyve ağaçlarında sürgünlerin seyreltilmeleri, uç alma, bükme, eğme, dalların birbiriyle karşılıklı olarak bağlanmaları ve açıların genişletilmeleri, daraltılmaları gibi yapılan hizmetlerle yaz budaması denir.

Bir yanıt yazın