Açelya Bakımının püf noktaları
Açelya Çiçeği latince isimi ile Rhododendron x hortorum olarak bilinen bir çiçek türüdür. Açelya Çiçeği Fundagiller familyasındandır. Çin Halk Cumhuriyetinde keşfedilmiştir. 200 yıl önce Avrupa ülkelerine gelmiş ve burada geliştirilmiştir. Sıcak olan ülkelerde bahçelerde de yetişmektedir. Gösterişli bir çiçek türüdür. Kış aylarında çiçek açabilir. Açelya çiçeği saksı ve salon bitkisi olaak çok gözde bir çiçektir. Açelya bitkisi önemli bir çiçek türüdür.
Açelya Çiçeği Renk Çeşitleri
Açelya çiçekleri Beyaz, Pembe, Kızmızı ve Sarı renklerde açabilmektedir. Çalı görünümünde herdem yeşil bir bitkidir. Kapalı ortamlarda saksıda ise 80 cmkadar boyu uzayabilir. Açelya Çiçeği Yaprağı; Yaprakları küçük koyu yeşil renkte ve dolgundur. Açelya çiçeğinin kışın aylarında yaprakları dökmez. Açelya ne zaman çiçek açar? Ocak ayından nisan ayına kadar devamlı çiçeklenir. Çiçekleri çeşitlerine göre, katmerli veya yalınkat olur. Çiçek renkleri beyaz, pembe, kırmızı veya sarıdır. Çiçekler ikişerli veya üçerli gruplar halinde dalların ucunda bulunur.
Açelya Çiçeği Yetiştirme Tekniği
Açelya çiçeği nasıl üretilir? Açelya bitkisi çelik, daldırma ve aşı ile üretilir. Açelyaların üretimi; çiçek açma dönemi bittikten sonra bitkinin yarı odunsulaşan sürgünleri yaz mevsiminde kesilip bunlardan çelik elde edilir. Üretimi yarı olgunlaşmış sürgün uçlarından alınan 5 ile 7,5 cm uzunluğundaki çelikler ile Haziran – AĞustos ayları arasında yapılır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarlardaki asit turba ve kum (veya perlit) karışımına dikilir. Köklenme ortamının sıcaklığı 18-20 0C dolayında olmalıdır. Sisleme ve hormon uygulaması köklenmeye yardımcı olur. Çeşitlere göre çelikler 5-10 hafta içerisinde köklenirler. Köklenen çelikler 8 cm’lik saksılara alınır. Daldırma ilkbaharda yapılır. Yapılma tarzı havai daldırma şeklindedir. Köklenen dal ikinci yıl kesilerek anadan ayrılır ve saksılara dikilir. Aşı için anaç olarak yaprağını döken çeşitleri kullanılır. Bunlar tohumla üretilir. Meydana gelen fidanlar kalem kalınlığını aldığında ağustos ayı içinde durgun göz aşısı ile aşılanır.
Açelya Çiçeği Bitkisi Bakımı
Açelyalar çiçeklenme süresince (Aralık – Nisan) yüksek orantılı nemle birlikte bol suya ihtiyaç duyar. Kireçli suları kesinlikle sevmez. Bu nedenle kireçten arındırılmış su (olanağı varsa yağmur suyu) ile sulanmalıdır. Bitkiler özellikle mayıstan ağustos sonuna kadar büyüme dönemlerinde özel bakım ister. Açelya Çiçeği Sulama Bu dönemde saksı toprağı düzenli olarak nemli tutulmalı (ıslak değil); sıcak ve kuru havalarda gece ile gündüz yapraklara su püskürtülmelidir. Saksı toprağının kuru bırakılması halinde yapraklar ve yeni gelişen tomurcuklar tümüyle kuruyabilir. Eylül – Aralık ayları arasındaki dinlenme ve çiçek tomurcuklarının oluşum döneminde ise orta derecede sulama yapılmalıdır. Genç bitkilerde her yıl, yaşlı bitkilerde ise 2-3 yılda bir çiçekleri geçtikten sonra (genellikle mart veya nisan ayında) yapılır. Nisan Ağustos ayları arası haftada bir kez 1 g/l kompoze gübre (3:1:2) verilir.
Açelya Çiçeği Budama
Düzenli bir budama gerektirmez. Fakat genç bitkileri çalı şeklinde gelişmeye teşvik etmek amacıyla uç alma yapılabilir. Ayrıca düzensiz bir gelişme gösteren yaşlı bitkilere çiçeklenmeleri bittikten sonra gerekirse 30 cm’ye kadar kuvvetli budama uygulanır. Açelya Çiçeği Hakkında Bilgiler
Güzel bir çiçek