Yapraklı Türlerde Budama Zamanı

ağaç budama

Yapraklı Türlerde Budama Zamanı

Ağaçların Budama Zamanı Nasıl Belirlenir?

Yapraklı bitki türlerinde budama yaparken ağaçalrın veya ağaççıkların çiçek açma dönemine azamidikkat edilmesi gerekmektedir. her tür ağacın yapraklanma ve çiçeklenme döneminde budama yapılamaz. Ağaç ve Ağaççık budamalarında ağaçların 2/3’ünden fazlasının budanamaması önemlidir. Meyve ağaçlarında yapılacak budama farklılıklar göstermektedir. Ağaç budama yaptırırken budama yapacak personelin ağaç türüne ve yaşına göre en iyi budama şeklini uygulayacağı bilinmelidir.

bitkilerde budama
  • Çiçek açan türlerde budama: (Yaprak açmadan önce çiçek açan türlerde ağaç budama) Çiçeklenme bittikten sonra budama yapılmalıdır. Yazın budama daha iyidir. Bu tür bitkilerde kuru dallar ağaçtan ayrılır, budanır. Bitkinin ana kalın dallarına ışık verilmesi sağlanır. Bitki dallarında çiçekleri dökmüş olan sürgünlerin 1/3’ü kısaltılmalıdır. Badem, defne, kızılcık, altınçanağı, karayemiş, frenküzümü vb ağaçlarda uygulanır.
  • Genç ağaçlarda budama: (Çiçekleri yıllık genç sürgünler üzerinde teşekkül eden türlerde budama) budama sonbahar ve kışın yapılır. Dallardaki budama 1/2 den fazla olur. Ortanca, İspirya, civit, sinameke, laden, gül buna örnek olan türlerdendir.
  • Orta yaş ağaçları budama: (Çiçekleri önceki yıllara ait sürgünler üzerinde bulunan türlerde budama) budama birkaç yılda bir kuvvetlice yapılır. Dallar kısaltılır ve kışın ince sürgünler serbest hale getirilir. Cercis (erguvan), berberis (hanım tuzluğu), crataegus (alıç), cotoneaster (dağ muşmulası), malus (elma), liburnum (sarısalkım), cydonia (japon ayvası) konuya örnek türlerdir.
  • Büyük ağaç dalları budama: (Çiçekleri yaşlı dalların ucunda açan türlerde budama) budama ile sürgünlerde kısaltmalar yapılmaz. Bu türlerin dallarında, hafif bir gevşetme yapılır (catalpa),
  • Dalları kuruyan ağaçları budama: (Dalları odunlaşmayan ve sürgünleri kışın kuruyan türlerde budama) toprak seviyesinde yapılır.

İbreli Türlerde Budama Zamanı

ağaç budama zamanı

İbreli ağaçlarda budama kış sonunda yapılmalıdır. Ağaçlarda bulunan taç fazlalığını %30 oranı azaltılmalıdır. bakım budamaları ise ağaçalerın yeni yaprak açmasına müteakiben yapılmalıdır. Çam, Göknar, Ladin ağaçları budama bitkilerin mevsime bağlı olarak ilkbahar sürgünlerinin henüz yumuşak olduğu geç ilkbahar ve erken yaz aylarında budanmalıdır. ardıç Porsuk Servi gibi ağaç türleri mayıs ve temmuz ortasında da budama yapılabilir. İlkbaharda ağaç budama: ilkbaharda çiçek açan ağaç ve çalı türlerinde budama çiçeklenmeden sonra yazın yapılmalıdır.

ağaç budama

Ağaçlarda Budama Teknikleri Nelerdir?

  1. İbreli Ağaç Türlerinde Budama; taç yoğunluğunun % 25 30’u oranında azaltılmasına yönelik budamaları bitkiler, büyüme duraklamaları yaşamadan karşılayabilmektedir.
  2. Yapraklı Ağaç Türlerinde Budama; Yaprağını döken bitki türlerinin budanması; genelde kuruyan, kırılan, yaralanan veya anormal gelişim gösteren dalların uzaklaştırılması şeklindedir.
  3. Ağaççık ve Çalı Türlerinde Budama: Yaprağını döken ağaççık ve çalılarda yapılacak budamalar bakım ve çiçek verimini artırmaya yönelik budamalardır. Herdem yeşil ağaççık ve çalı türlerinde yapılacak budamalar ise daha çok form veya şekil verme amaçlıdır.
  4. Çit Bitkilerinde Budama: Yeni dikilen ve gelişme sürecinde şekillendirilmesi amaçlanan fidanlara uygulanacak ilk budamalarda, boy ve taç genişliği sınırlanmadan, sadece istenen formdan uzaklaşan dal ve sürgünler kesilmelidir. Bütün bitki türleirnde budama yapılır. Bitki budama Budama yaparken deneyimli kişileri tercih ediniz.
  5. Tırmanıcı Türlerde Budama: Sarılıcı ve tırmanıcı türler, bitkisel tasarımlara farklı bir boyut ve ilgi çekici bir yüzey kazandıran bitkilerdir. Sarılıcı ve tırmanıcı türlerde yapılan yönlendirme amaçlı budamalarla çok değişik formlar elde edilebilmektedir.
  6. Taşınan Bitkileri Budama: Büyük boylu bitkilerin (ağaç, ağaççık ve boylu çalı türleri) sökümü ve taşınması aşamasında yaralanma, kırılma ve organ kayıpları gibi çeşitli zararlar oluşabilir. Bu nedenle söküm, taşıma ve dikim işlemleri öncesinde bazı dalların budanması gereklidir.
  7. Dar Mekan Bitkileri Budama: Orta refüj, binaya yakın ya da dar sert donatı elemanları arasında kalmış mekanlarda kalması gerekli olan bitkilerin mekan etkisi ve görsel kalitesini arttırmaya yönelik bitkilendirmelerde şekil ve form budamaları önemlidir.

One thought on “Yapraklı Türlerde Budama Zamanı

Bir yanıt yazın