Menekşe Çiçeği Türleri

mor menekşe

Menekşe Çiçeği Türleri

Menekşe Çiçeği Nasıl Bakılır?

Menekşe çiçeklerini sularken suyu direkt toprağa dökünüz. Menekşeler uzun süre çiçekli bir şekilde durabildiği için bahçe süslemeleri, peyzaj alanları ve parklarda çok sıklıkla görünmektedir. Menekşe çiçeği saksıda ve bütün kapalı ortamlarda yetişmektedir. Menekşe çiçeğini saksıda yetiştirmek için iki üç günde bir sulayın. Suyu direkt toprağa dökünüz. Menekşeler güneşe maruz kalsa da yetişmektedir. Menekşe sulama yaparken dikkat edilecek önemli bir husus şudur? Menekşeleri sularken saksı eğer nemli ise sulama yapmayınız.

menekşe çiçeği

Menekşe Çiçeği Hakkında Bilgi

Menekşe Çiçek Çeşitleri Kuzey yarım kürede doğal olarak yetişen bir çiçek türüdür. Menekşe çiçekleri Kuzey Yarım Küre’nin ılıman iklim bölgelerinde doğal olarak bulunmaktadır. Alçak boylu otsu karakterdedir. Ilıman iklim şartlarında Şubat ayından başlayarak Hazirana kadar çiçekli bir şekilde durmaktadır. Menekşeler çok çeşitli renklerde olabilir. Kırmızı – Mavi / Mavi – Mor renklerindedir. Hercai menekşeler öbek öbek bahçelere ekilerek güzel bir görüntü ortaya çıkmasını sağlar. Bahçe düzenlemede en uygun çiçek türlerinden biride menekşe çeşitleridir.

Menekşe Çeşitleri

  1. Hercai Menekşe Çiçeği
  2. Mor Menekşe Çiçeği
  3. Afrika Menekşesi

Menekşe Çiçekleri, Menekşe çiçeği sulama, menekşe çiçeği bakımı, menekşe çeşitleri, hercai menekşe, menekşe, mor menekşeler, menekşe hakkında bilgi, saksıda menekşe, evde menekşe yetiştirme, bahçede menekşe ekimi

Afrika Menekşesi Bakımı

Afrika menekşesi, Gesneriaceae familyasından Saintpaulia cinsini oluşturan saksıda sıklıkla yetiştirilen bitki türlerinin ortak adıdır. Ana vatanı Tanzanya’dır. Herkes tarafından sevilen ve yetiştirilen Afrika menekşeleri, çok popüler bir süs bitkisidir. Popüler olması yaprak ve çiçeklerinin güzelliğinden, uzun ömürlü olmasından, bakımının ve üretiminin kolaylığından kaynaklanır. Seralarda saksılı süs bitkisi olarak yetiştirilen Afrika menekşelerinin üretimi, her yıl giderek daha çok önem kazanmaktadır.

Afrika Menekşe Türleri Nelerdir?

  1. Saintpaulia amaniensis: Yaprakları küçük, dışbükey, sivri uçlu yeşilrenkte ve gri tüylüdür. Çiçekleri küçük parlak renklidir.
  2. Saintpaulia confusa: Yaprakları sert, parlak yeşil, kenarları daha kalındişli, alt kısmı yeşil renkte yassı ve tüysüdür. Çiçeklerinin orta kısmı dahakoyu olmakla birlikte menekşe mavisi renkte ve küçüktür.
  3. Saintpaulia difficilis: Parlak sarımsı renkteki yaprakları kalındır. Sarı anterli çiçekleri mavimsi parlak renklidir.
  4. Saintpaulia diplotricha: Aşağıya doğru eğilmiş yaprakların üst kısımları morumsu, alt kısımları ise kırmızımsı morumsu renktedir. Kısa dik ve uzun tüylerle kaplıdır.
  5. Saintpaulia pendula: Yapraklar, ince parlak yeşil, çanak gibi yukarıya doğru kıvrık kenarları dişli olan 3-5 cm uzunluğundadır. Çiçekler, koyu menekşe renginde olup 2,5 cm çapındadır.
  6. Saintpaulia tangwensis: Uzun, sert tüylü, bronz renkli yaprakların damarları parlak yeşil renktedir. Soluk mor renkli çiçekleri vardır.
  7. Saintpaulia shumensis: Kalın, taze yeşil renkte olan yapraklar
    yuvarlak,kenarları dişli ve uzun beyaz tüylüdür. Çiçekler çok açık gri, mavi veyaleylak renklidir. Çok fazla çiçek açmaz.
  8. Saintpaulia grotei: Yeşil renkli yapraklar kısa tüylü, yuvarlak vekenarları dişlidir. Çiçekler küçük, soluk menekşe mavisi renklidir.Yükseğe asılan sepetler için mükemmeldir.

Menekşe Toprağı nasıl olamalıdır?

Toprak İsteği Menekşeler bol hava içeren hafif topraklardan hoşlanır. Bu topraklarda su akışı ve kök yayılımı daha kolaydır. Bitki ilk dikildiğinde ve saksı değişimlerinde ağır ve killi topraklardan kaçınılmalıdır. pH değeri nötr veya 5-6,5 arasındaki topraklar dikim için uygundur. Toprakta kireç bulunmamalıdır. Çok alkali toprakta zayıf, sağlıksız kök oluşur, tomurcuk oluşmasına karşın bunlar açmadan dökülür. Hafif asidik ortam çiçeklerin daha canlı renklerde olmasını sağlar.

Menekşe Bakım teknikleri

Afrika menekşelerinde sulama iki şekilde yapılır. Büyük işletmelerde özel sistemler vardır. Tezgâhlar altlarındaki musluklar açılarak tezgâh su ile doldurulup tezgâhın üzerindeki menekşelerin alttan su alması sağlanır. Bitkilerin tamamen su almasından sonra tezgâh üzerindeki su tasfiye edilir. Sonraki sulama, bitki toprağının üstü iyice kuruyunca yapılır. Diğer bir sulama şekli ise damlama sulamadır. Fitilin bir ucu saksı üzerine yerleştirilir. Buradan kontrollü olarak gelen su ile bitkinin sulanması sağlanır.

Sakısıda Menekşe Bakımı Nasıl Yapılır?

Afrika menekşelerini evlerde sularken bitki, toprağı kuru hâlde iken toprak seviyesine dek içi su dolu bir kaba batırılarak sulanır. Sulama sonrası saksı tabağında biriken su 1 saat beklendikten sonra boşaltılır. Ev ortamlarında bitkileri zaman zaman yıkamak faydalı olur. Yıkama işlemi, güneş ışığı ve rüzgâr almayan bir yerde yapılmalıdır. Yıkamadan sonra yapraklar üzerindeki su iyice süzülene dek bitki kuru, ılık, gölge ve rüzgârsız bir yerde bekletilip daha sonra tekrar eski yerine konulmalıdır.
Yapraklar henüz nemli iken bitkinin ışık görmesi, yapraklarda yanmalara yol açar. Çoğu zaman da yapraklarda görülen yuvarlak halka biçimindeki lekeler, sulama suyunun soğuk olmasından ileri gelir. Bu bakımdan sulama suyu da ortam sıcaklığında olmalıdır. Sulama suyunun kireçli olmamasına dikkat edilmelidir.

Bitki dinlenme döneminde ve oda sıcaklığı 20 °C’nin altında iken gübreleme yapmak sakıncalıdır.

Menekşeler En İyi Nerede Yertişmektedir?

One thought on “Menekşe Çiçeği Türleri

Bir yanıt yazın