Göknar Ağacı Çeşitleri Nelerdir?

göknar ağacı çeşitleri ve türleri

Göknar Ağacı Çeşitleri Nelerdir?

Köknar Ağaç Türleri ve Özellikleri

Türkiye’de yetişen Göknar ağaçları özeldir. Ülkemizden yetişen Göknar ağacı türleri aşağıda verilmiştir. Uludağ Göknarı Hakkında Kısa Bilgiler, Uludağda yetişen ağaç Uludağ Göknarı, Uludağ Göknarı Nerede yetişir, Uludağ Göknarı Hakkında, Uludağ Göknarı Resmi, Uludağ Ağaçları, Göknar ağacı, Göknar ağacı nedir, Göknar ağaçları nerelerde yetişir, Göknar Ağacı, Karadeniz göknar ağacı, Kafkas köknar ağacı, İspanyol Göknar ağacı ve Boyu hakkında bilgiler.

Köknar Ağacı Türleri

göknar ağacı türleri ve özellikleri
  • Uludağ Göknar Ağacı

Göknar Ağacı; herdemyeşil, 30-40 m. boy yapabilen ağaçlardır. Tomurcukları reçineli, sürgünleri çıplaktır. Yassı olan iğne yapraklarının altında ve üstünde stoma çizgileri bulunur. Erkek çiçek kozalakçıkları oval şekillidir. Dişi kozalak olgunlaştığı zaman kırmızıkahverenklidir. Brahte, karpelden uzundur ve dışarıdan görülür. Kozalak olgunlaştığında dağılır.

  • Karadeniz Göknar Ağacı

Karadeniz göknar Ağacı 40 -50 m. boyunda olan bu ağaçların yan sürgünlerinin ucunda 4 adet reçinesiz tomurcuk bulunur. Genç sürgünleri esmer tüylerle kaplıdır. İğne yapraklar yassı olup, alt yüzünde 2 adet stoma bandı bulunur. Dişi kozalak 15-16 cm. boyunda, kırmızıkahve rengindedir. Dış pullar (brahte), içpullar (karpel) dan uzun olduğu için dışarıdan görülür.

  • İspanyol Göknar Ağacı

20–25 m. boy yapabilen bu Göknar türünün tomurcukları bol reçinelidir. İğne yaprakları sert, kalın, uç kısımları genç fidanlarda sivri-batıcı, yaşlı ağaçlarda ise küt uçludur. Sürgünden dik açı ile çıkarlar ve hemen hemen dört köşelidir. 15 cm. uzunluğundaki dişi kozalağın dış pulu iç puldan kısa olduğundan dışardan görülmez.

  • Kafkas Göknar Ağacı

Kafkas Göknar Ağacı Karadeniz göknarı ile aynı özellikler taşır. Aynı ağaç diyebiliriz. 40 -50 m. boyunda olan bu ağaçların yan sürgünlerinin ucunda 4 adet reçinesiz tomurcuk bulunur. Genç sürgünleri esmer tüylerle kaplıdır. İğne yapraklar yassı olup, alt yüzünde 2 adet stoma bandı bulunur. Dişi kozalak 15-16 cm. boyunda, kırmızıkahve rengindedir. Dış pullar (brahte), içpullar (karpel) dan uzun olduğu için dışarıdan görülür.

Bir yanıt yazın