Fidan nasıl dikilir nelere dikkat edilir?

Fidan nasıl dikilir

Fidan nasıl dikilir nelere dikkat edilir?

Bitki dikme işlemi nasıl yapılmalıdır?

Bitki dikimi hakkında bikmek istediğiniz herşey bu yazıda. Fidan ne zaman dikilmeli? Hangi mevsimde fidan dikilir? Fidan dikme aralığı nedir? Bitkiler ne kadar derine dikilir? Bitki çeşitleri her mevsim dikilir mi? Hangi bitkiler yan yana dikilmez? Fidan dikim mesafesi nasıl olmalı? Her yere ağaç dikilirmi? Fidan dikme ve bitli dikimi yapma su şekillerde yapılır. Bir bahçe yapımında sahi peyzaj proje çalışmalarında en önemli düzenleme yapılan alan bitkilerin duracağı yerdir. Peyzaj uygulamalarında kullanılan her türlü bitkilerin alana ekim / dikimi yapılır.

Bir peyzaj uygulamada bitki ekimi yerine fidan veya çalı türlerinin dikimi yapılır. Neden böyle bir yol izlenir varacağımız hedefe hızlı ulaşmak için.

Fidan bitki dikimi yapma zamanı

Bitki dikimi için neler yapılmalıdır?

  • Toprak Koşulları İncelemesi; Toprağa dikilecek fidan veya bitkinin yörenize uygun olup olmadığını bilmeniz gerekir. Dikilen fidanların gelişmesinde toprak en etkili faktördür. Bitkinin beslenmegücü, su, hava oranı ve köklerinin gelişmesi büyük ölçüde toprak türüne bağlıdır. Toprak ile fidan uyum içinde olmalıdır.
  • Ekimi / dikimi yapılacak bitkinin seçimi; Dikimi yapılması planlanan bitki veya ağacın toprak koşullarına dahi peyzaj uygulanacak alana görüntü olarak uyum içinde olmasına dikkat edilir. İbreli ağaçlarda toprak üstü boyu büyük olan fidanlar değil, toprak üstü ve altı organları arasında dengeli olanlar seçilmelidir. Koşullar kurak ve diğer farklı durumlara doğru yöneldikçe kök ağırlığı fazla olan fidanlar seçilmelidir.
  • Fidan veya bitkinin temin edilmesi; Dikimi yapılacak fidanların temin edilerek dikim alanına getirilmesi önemli bir süreçtir. Bitkiler hızlı transfer edilerek uygun yere dikimi sağlanmalıdır. Bu yapılmazsa emek zayi olabilir. Fidan dikim alanına ambalajlı olarak gelmelidir.
  • Fidan dikilecek alanın hazırlığı; Fidanlar satın alındıktan sonra dikime kadar ambalajında kalmalı, serin yerlerde saklanmalıdır. Fidan ve bitki gömü yeri, dikim alanının yakınında, rüzgâr ve güneşe karşı korunaklı, hafif ve süzek toprağa sahip olmalıdır. Fidanların gömüye alınmasındaki amaç, geçici olarak nemli toprak içinde bulundurarak köklerin kurumasını önlemektir.
  • Fidan / Bitki dikim zamanları (Yaz dikimi) ; Kaplı veya topraklı fidanlarda sulama imkânı olduğu sürece yaz dikimi yapılabilir. Bununla beraber yazın zorunlu ve acele bir peyzaj düzenlemesi kesin zorunluluğu yoksa yaz dikimi tercih edilmemelidir.
  • Fidan / Bitki dikim zamanları (Kış dikimi); Akdeniz ve Batı Anadolu’da, denizden yüksek olmayan kışları mutedil yerler için uygundur. Akdeniz iklim koşullarının egemen olduğu bölgeler için önerilir. Tehlikeli ilkbahar donlarının olduğu yerlerde önerilmez.
  • Fidan / Bitki dikim zamanları (Sonbahar dikimi) ; Genellikle ilkbaharda erken süren yapraklı türler için uygundur. Ekim ayından aralık ve ocak ayının ortasına kadar devam eder.

Bir peyzaj projesi uygulama alanında önce boylu ağaçlar, sonra orta ve sırayla küçük boylu ağaçlar ve çalılar dikilir. Drenaj ve sulama sistemi yapıldıktan sonra çim alanları tesis edilir ve en son çiçekler proje alanına dikilir.

Bir yanıt yazın